ezikova1312141Жанина Илиева

Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ е домакин на двудневно състезание по английска реч и дебати. То се организира от Фондация BEST – Български турнири по английска реч и дебати, финансирана от Американското посолство. На откриването присъстваха депутатът Корнелия Маринова, областният управител д-р Мадлена Бояджиева, началникът на инспектората по образованието Еленко Начев и други официални лица.

Ловеч е домакин на турнирите, защото тук работеше в продължение на две години Клеър Сагстюен, която е една от учредителите на фондация BEST, а освен това отборът по речи и дебати на Езиковата гимназия е изключително силен, каза Румяна Михайлова, управител на фондацията. Училището предоставя в продължение на два дни – в събота и неделя – цялата си база и осигурява логистична подкрепа, както и доброволци, които да помагат в дните на състезанието.

ezikova1312143Състезанието има 5 различни дисциплини – 4 от тях са речеви – интерпретация на поезия, интерпретация на проза, оригинално ораторство, дует, а петата дисциплина е дебати. За проза, поезия и дует участниците интерпретират литературно произведение, при ораторството сами избират предварително темата, която обикновено е свързана със социален проблем, проучват и пишат своя реч.

В тазгодишното състезание участват 27 отбора от страната – от езикови, математически гимназии, отбор на Американския колеж, частни и държавни училища.

Речевите дисциплини и дебатите не са крайната ни цел, те са средство децата да развият умения свободно и творчески да използват английски език. Искаме да създадем общност на младите хора със страст към дебатите и речта, каза Румяна Михайлова. Тя добави, че таргет групата не са непременно най-добрите ученици на дадено училище, а всички деца, които искат да развият умение за говорене на английски език. Това е причината до този момент да не са ограничавали броя на учениците, които дадено училище може да изпрати на състезание, организирано от фондацията. Все по-голям обаче е интересът и от 90 участници на първото състезание през април 2013, сега декември 2014 г имаме 300 участници, каза Михайлова.

ezikova1312145Миналата година три деца от България, победители в квалификационните кръгове за Америка, имаха възможността да се състезават на националното състезание на Националната асоциация по речи и дебати на САЩ. Едно от тези деца бе Ния Дочева от Езиковата в Ловеч, която се състезава в дисциплината оригинално ораторство. Организаторите от фондация БЕСТ имат амбицията и тази година да изпратят участници на състезанието в САЩ. Кои ще бъдат те, ще стане ясно след квалификационен турнир през март, който ще се проведе в Американския университет в Благоевград.