ezikova204121Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч е домакин на национален фестивал на училищния театър на немски език на 23 и 24 април. Това е трето издание на фестивала „Завесата се вдига за немски език“ , който тази година е под наслов „Гражданска смелост: Заедно в обществото”. Инициативата се организира под патронажа на Министерството на образованието и науката, Посолството на Федерална република Германия у нас, Гьоте-институт – София, Фондация „Ханс Зайдел“. Ще участват 12 училища от страната, които се занимават с театър на немски език.

Откриването на фестивала е на 23 април от 15 часа в Зала „Америка за България“. Гостите ще видят презентацията „Малък албум за историята на училището в три века” за Гимназията за чужди езици, след което възпитаници на Езиковата ще ги поздравят с песни, а арт формация „Огнени ритми” при Природо-математическата гимназия с ръководител Юлиана Близнакова ще представи фолклорния танц „Въртянка”. Първият спектакъл веднага след откриването ще бъде на Езиковата в Ловеч – „Последната воля на Алфред“ на Ханс Георг Краус. Той е реализиран от театрално ателие на немски език с ръководител Ивайло Генов и неотдавна бе неговата премиера на сцената на ГЧЕ. След Ловеч се представят театралните състави на 30 СОУ – София, СОУ „Цанко Церковски“ – Полски Тръмбеш, Математическата гимназия „Баба Тонка“ – Русе.

На следващия ден, 24 април, театралният маратон продължава от 10 часа със спектаклите на ГПЧЕ „Христо Ботев“ – Кърджали, ОУ „Христо Смирненски“ – Пристое, Националната Априловска гимназия, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велинград. След обяд от 15 часа са театралните постановки на ПГ „К. Фотинов“ – Самоков, ПГНЕ „Гьоте“ – Бургас, ЕГ „Пейо Яворов“ – Силистра и Първа ЕГ – Варна.

Специален гост извън конкурса е НГСЕИ – Пловдив. В журито, което ще оценява театралните представления на учениците са Анна Арсениева от Министерството на образованието, Розалин Шмих, представител на Посолството на Германия, Вибке Байхе, представител на фондация „Ханс Зайдел“, Нора Кръстева, представител на Гьоте-институт, Василена Радева, режисьор. Награждаването на победителите е на 25 април, събота, от 10 часа в Зала „Америка за България“.

 

1 коментар

Comments are closed.