Дойдох на вашия празник с три задачи – да ви благодаря, да се извиня и да ви кажа нещо лично. Тези думи на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова заковаха вниманието на пълната зала с представители на Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“, която на 13 април преди обяд отбеляза своя училищен празник.

В залата на Драматичния театър Корнелия Маринова  благодари на учениците, че са положили усилия и труд, за да станат възпитаници на едно специално училище. Кметът се извини за създадените неудобства по време на мащабния ремонт в центъра на града, като припомни, че дейности ще привършват в края на октомври. Освен това тя изрази горещите си чувства към учители и ученици, като нарече Езиковата гимназия храм, какъвто е нашият катедрален храм. Словото беше прекъсвано от бурни аплодисменти и знаци на одобрение.

Корнелия Маринова връчи на директора на гимназията Радослав Хитов поздравителен адрес и специално изработен кристал с образа на Ловешката крепост. „Пазете вашата духовна твърдина така, както сме пазили крепостта през вековете. Защото както катедралният храм е храм на вярата, така училището е храм на знанието“, каза Корнелия Маринова.

Поздравления произнесоха също и областният управител Георги Терзийски и изпълняващият  длъжността началник на РУО – Ловеч,  Иваничка Буровска.

В стъпителните си думи директорът на гимназията Радослав Хитов подчерта, че Ловеч е „столица на чуждоезиковото обучение“ поради създадения тук през 1881 г. Американски колеж. После той обяви, че  ежегодната награда „Екзарх Йосиф Първи“ отива при колежката Маргарита Калчевска, бяха връчени и други награди на изявени ученици.

Гости на празника бяха депутатите Калин Василев и Милко Недялков, председателят на Общински съвет Ловеч Петър Цолов, философът Цочо Бояджиев, педагогът и писател Найден Ангелов и други. Тази година от празника отсъстваше Ловчанският митрополит Гавриил, който имаше предварително поет ангажимент в Тетевен.

Празничният ден продължи с художествена програма и ученическа постановка на абитуриентите. Под режисурата на Слава Георгиева младите актьори играха „Щуро племе“ от Йосиф Венков по текстове на Славе Македонски.

8 коментара

  1. Ръкопляскали са щото вече си закопчава сакото чак на третото копче от долу нагоре.Налапала се е като кокошка с топли лайна, а не може да формулира едно сложно съставно изречение.

  2. Аз пък си мисля че е време да дойде в болницата и да се извини , ако смее.

  3. Без енергийния вампир няма как да мине нито едно събитие.

  4. Чудно ми е какви ли са тия знаци на одобрение…или Цецо Киното отново е пиян.

  5. “… Словото беше прекъсвано от бурни аплодисменти и знаци на одобрение…”
    Не е лошо човек да се научи да разбира знаците.

Comments are closed.