ezikova2803121Жанина Илиева

Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“  в Ловеч бе домакин на Националното състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на СОУ с чуждоезиков профил от 22 до 24 март. То се организира от Министерството на образованието,  младежта и науката съвместно с Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч и Съюза на математиците в България. В него взеха участие 162 ученици от 15 училища. Специално жури с председател  доц. Чавдар Лозанов и членове гл. асистент Теодоси Витанов, доц. Симеон Замковой, доц. Христо Ганчев, Мадлен Христова и Татяна Ичева провериха и оцениха работите на участниците.

Най-добре представилите се участници от училището домакин в Ловеч са Ивона Цанкова (8 клас – 5 място), Христофор Петров (9 клас – 2 място) и  Илия Докторов (11 клас – 5 място). Предстои на педагогически съвет те да бъдат наградени. На 24 март класиралите се на призовите места получиха отличия от доц. Лозанов, експерта по математика в МОМН Снежинка Матакиева, началника на РИО на МОМН в Ловеч Райко Райков, директора на ГЧЕ Радослав Хитов и експерта по математика и информационни технологии в РИО на МОМН Ловеч Татяна Ичева. Наградите бяха осигурени от издателство “Просвета”.

Първото състезание по математика между езиковите гимназии е проведено през 1984г. в  Добрич. От 1989 година след няколко прекъсвания домакин е Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч. През 1999 г. състезанието е обявено от МОН за Национално състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на СОУ с чуждоезиков профил. От 2006 година състезателните теми се подготвят от национално жури, което организира проверката и оценката на писмените работи. Състезанието дава възможност за индивидуална изява на ученици със задълбочени знания и засилен интерес към математиката и осигурява възможност за реализация на техните постижения и увереност при участието им в състезателни прояви.  

Тази година състезанието съвпадна с времето на провеждане на математическото състезание „Европейско кенгуру”. Националната комисия даде възможност на младите математици, които участваха в състезанието между езиковите гимназии, да премерят сили и в „Европейско кенгуру”. 35 участници се включиха и показаха отлични резултати. Най-малкият участник бе от 2 клас. Единственият участник от ГЧЕ – Илия Докторов, е с най-висок резултат от 11 клас – 135 точки (от 150 възможни).