oblast1005131Почистване на природните паркове по общини и горски стопанства в Ловешка област да бъде организирано в последната събота на всеки месец предлагат съвместно областната администрация и Регионалната дирекция по горите (РДГ) – Ловеч. Това бе договорено на среща между Областния управител на Ловеч Милко Недялков и директора на РДГ-Ловеч инж. Павли Богдански.

Двете ведомства взеха активно участие в пролетното почистване тази година, както и в инициативата „Да изчистим Стара планина”, проведена на 5 юли под патронажа на зам.-областния управител Цецка Димитрова.

Идеята е всички ведомства на територията на областта, общинските структури заедно с горските стопанства и Регионалната дирекция по горите да вземат участие в ежемесечното почистване на активните туристически пътеки и силно замърсени зони във всеки район. Цецка Димитрова ще координира дейностите в общините Априлци, Луковит, Тетевен и Ябланица, както и прилежащите към тях горски стопанства, а зам.-губернаторът Юнал Мастънов ще организира начинанието в районите Ловеч, Летница, Троян и Угърчин.

Със заповед  № I-3-608 от 17 юли 2013 г. на РДГ – Ловеч, е разпоредено почистването на всички горски територии да се извършва около районите на дърводобивните площи, а всички фирми, извършващи дейност на територията на дирекцията, ще бъдат контролирани при приемане и освидетелстване на сечищата, като инструктаж за опазване на чистотата трябва да бъде провеждан ежедневно. При неизпълнение на разпореждането, нарушителите ще бъдат санкционирани.

„Подобен тип прояви са от съществено значение за сплотяването на обществото и развитието на културата и самосъзнанието у всички граждани”, каза инж. Павли Богдански, директор на РДГ – Ловеч.