lovmech512121Общинският съвет одобри промяната за „Ловешки меч“

„Ловешки меч” ще се връчва само на един творец за стойностни постижения в областта на културата. Номинации ще се правят в разделите литература, театрално изкуство, музика, танцово изкуство, изобразителни изкуства и журналистика. Наградата представлява статуетка „Ловешки меч” и грамота за принос в културния живот на общината. Номинациите са за конкретно произведение или художествен факт с траен характер и реален принос за културния живот в общината в периода от 1 април на предходната година до 1 април на годината на връчване на наградата. Наградата връчва кметът на общината на тържествена церемония по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Това одобри вчера на заседанието си общинският съвет, приемайки нов статут за ежегодна персонална награда в областта на културата „Ловешки меч“. Според досега действащия статут „Ловешки меч“ получаваха на церемония за 12 декември, Деня на Свети Спиридон, покровител на занаятите, 4-има творци в разделите „Журналистика и литература“, „Изобразителни изкуства“, „Сценични изкуства“ и „Дейци на културата“. Новото предложение, вече одобрено – само един творец да получава наградата за култура, дойде след поредица срещи и разговори с представители на културните институции в Ловеч, на НПО, творчески съюзи, дейци на културата и членове на постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата в общинския съвет. Основният мотив е да се отдаде заслужено внимание, обществена гласност и признание на твореца с най-значим принос в културния живот на общината.

Оценяването на кандидатите ще се прави от комисия, назначена със заповед на кмета, председателствана от зам.-кмет и с членове представител на общинския съвет и по един независим експерт, специалист за всеки раздел – изтъкнати творци от различни изкуства, критици, дейци на културата, както и представители на общинската администрация. Това се прави за усъвършенстване на процедурата по номиниране и оценяване и разширяване правомощията на комисията. На нея й се дава правото да предлага на кмета за удостояване на заслужили млади творци или дебютанти и на деец на културата за цялостен принос с почетни отличия съгласно Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на община Ловеч.

 „Ловешки меч” се връчва от 2002 г., досега носители са 63-има ловешки творци.

1 коментар

  1. Моята песен за баат Минчо също е с траен ефект и реален принос за културния живот в общината. За това се натягам за наградата.

Comments are closed.