maq1202141Иво Райнов

Миналата година по това време кипеше от социално недоволство. Хиляди излизаха по улиците и размахваха сметки за ток. Тълпата се заканваше на монополите, които  пият кръвчицата на бедните хора. Монополите оцеляха, отиде си правителството за да дойде една стара коалиция, мръсна и нагла като кюстендилската фльорца, дето я представлява.

Сега отново е февруари. По настояване на фльорцата цената на тока падна два пъти.  Ама така падна, че като пресмятах януарската консумация по по-високата декемврийска цена получих с левче по-ниска  сметка. Иначе казано токът е все тъй скъпичък, монополите все тъй наглички, а фльорцата не спира да лъже. Миналата зима пенсионерите бяха бедни и заливаха улиците. Сега пак са бедни, но са заети да оцелеят до юли за да се порадват на щедростта на фльорцата, като  гушнат четири  лева повишение към пенсията. Колкото два карамфила за помен, ако не преживеят следващата зима.

Миналата година хората бяха безработни и безнадеждни  по протестните улици. Сега пак са безработни, но обладани от надеждата за обещаните от фльоарцата 250 000 работни места. Тогава хората обедняваха, защото кризата „изяде“ доходите, а властта не ги компенсира нито с лев. Е, кризата продължана да топи спестяванията, а компенсация все тъй няма. Миналогодишните бунтари, обаче, са много по-спокойни, защото фльорцата е обещала двойно по-високи заплати, ако я изтраем до края на мандата.

Година по-късно сме все тъй бедни, прецакани, ограбени, излъгани, пренебрегнати, безнадеждни, отчаяни.  Същите хора, същите сметки, същите доходи, същите политически наглеци, същата идиотска държава. Но улиците са тихи, празни и безнадеждни като душите на миналогодишните протестиращи.

Разликата е в режисьорите. Зад миналогодишните спектакли стояха режисьорите на фльорцата. Спомням си как един от тях, известен като Горския, клифуцаше доволно и разпределяше задачи в края на протестното шествие в Ловеч. Днес няма режисьори,а  уличните сцени пустеят.  Тъжно е да го призная, но в тази държава уличните протести са винаги инспирирани. Някой беше казал, че българският народ се събужда веднъж на 500 години. Последният път май беше през отминалото лято. Сега ни очаква дълга летаргия.

Този февруари никак не прилича на миналогодишния. Въпреки скъпия ток, своеволията на енергийните монополи, опразнения джоб, липсата на работа, още по-бедните пенсионери. Даже режисьорите имат нови задачи – сричат първите три букви от азбуката и пълнят бюреци с празни обещания и месиански послания.

Пак е февруари, но улиците са тихи и пусти. Фльорцата раздава нови поръчения на режисьорите.

 

10 коментара

  1. Brainstorming
    Цачева: Ситуацията в Северна Корея преди 4 г. е по-различна от днес. През 2010 г. ситуацията в Северна Корея е била по-различна от това, което се случва днес.
    “Вие не смятате ли, че за три години далеч се промениха нещата, тогава онзи екзекутиран човек от племенника си все още беше жив”, пък каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.
    ………………………..
    Лек живот, изобщо – свобода.
    Билет за целия сезон – няма връщане назад!
    Не моля за нищо, просто остави ме!
    Всичко с лекота ми се отдава…
    Не ми трябва здрав разум, нито основателна причина!
    Само това ми прави удоволствие…
    И ето, спускам се надолу! Време е за купон!
    Моите хора само мене чакат.
    Поел съм пътя към ада!
    Магистралата към ада.

  2. Цветанов и Пеевски /не Илиян/ на Свети Валентин

    Цветанов ме натисна в полунощ.
    Потръпнах, ах, остави ме без мощ.
    Натиснах го обратно, той примигна.
    Това, което имаме е бизнес,
    му казах и напуснах кабинета.
    Чадъра не забравяй, рече той.
    Отвърнах, ще предам на Кой..

    http://vbox7.com/play:e1d94c2759

  3. Една умна фльорца и зелен кон с наполеонов комплекс.

  4. Иво Иво пак е февруари и ти си все същия професионално изкривен анализатор, нищо ново под твоята камбанария.. Нали знаеш приказката за зеления кон.

  5. баш

  6. Не,не са потекли реки от мед и масло и никой не го твърди,най малко пък Орешарски,но пък мракобесието на един полуграмотен мутроид се махна,отам нататък е на ход именно десницата,той взе техните избиратели,той се самоназначи за десен политик,той превзе дясното пространство.Наистина трябва да си късоглед за да не видиш,че всеки смислен десен проект минава през разпада на ГЕРБ,няма откъде да се вземат избиратели.

  7. И дойде месията Станишев чрез пророка си Пламен и хората забогатяха, намериха си не по една, а по две работи, от кранчето на ВиК потече мед и масло, изчезнаха незаконните строежи и на тяхно място цъфнаха рози, макове и лафки, по плажовете цъфти малък бизнес на сергийки, здравеопазването е безплатно и болниците са в цветущо здраве, тези, които се самозапалват и скачат я от балкон, я под влак, го правят, защото постигнаха всичко и земният живот за тях стана скучен, сметките за ток станаха толкова ниски, че спестихме за билет и половина за градския транспорт, няма показни убийства и битова престъпност, осъдиха Маргините и Златко Баретата, българките за 8 месеца родиха по две деца, всички роми ходят на училище и редовно си плащат сметките, стандартът на живот така се повиши, че едва удържаме имиграционния натиск от Швейцария и Швеция.

  8. Хората през февруари излязоха на протест против най зловещото мутренско управление което сме имали някога,натириха го с ритници и то няма да се повтори.Исканията им бяха изцяло социални по своята същност,не на монополи,на високи сметки,на банков произвол,на повсевместно застрояване,с други думи стига див капитализъм.Тези,които правилно разчетоха това послание,спечелиха,тези които тичаха в американското посолство да питат какво да правят,преди да подадат оставка,сега си правят компания с вмирисаната ни и вампирясала десница

Comments are closed.