koldari2512157Павлин Иванов

Днешният празничен ден започна подобаващо, огласен от коледарските песни на „Ловчански хайдути“. По улиците и в домовете, младите мъже с тежки автентични ямурлуци, донесоха радост, настроение и една по различна вяра. Вяра във възраждането на българските традиции и обичаи.

Вчера коледарите – „Ловчански хайдути“, посетиха дома за възрастни хора „Върбовка“ и домовете за деца с увреждания. Не бях виждал отдавна, непознати да бъдат милвани от детски ръце. „Идват гости! Гости! Гости!“ викаха малчуганите, а коледарските песни и дарените от коледарите лакомства, бяха по-малката част от подаръка. Истинският дар бяха усмивките, радостната възбуда и неподправеното удоволствие от срещата.

koldari25121510Днес по обед, стотици ловчалии очакваха пред Катедралният храм в центъра на Ловеч групата родолюбиви българи. Когато по площада към Градската градина се показаха в народните си носии снажните мъже, огласили със „Стани, стани нине“ слънчевия и тих декемврийски ден, множеството се събра за да чуе наричанията и изпълненията на гайда. Мъжките гласове ехтяли цяла сутрин по улиците на Ловеч, изпълниха площада с настроение и празничност.

Деца, родители, баби и дядовци, както и кмета Корнелия Маринова се хванаха заедно на хорото. А усещането .. То беше невероятно! Празнично, красиво, шумно и пъстро.

Благодарим ви момчета! Радвам се, че има млади мъже като вас, които пренасят нашите обичаи в настоящето и бъдещето!

Честита Коледа и весели празници на всички ловчалии!

2 коментара

Comments are closed.