horostratesh2810131Общината одобри седем проекта на външни изпълнители за включване в Културен календар 2014

 Община Ловеч одобри седем проекта на външни изпълнители за включване в Културния календар за 2014 г. Подборът бе извършен на базата на обявените през юли т. г. правила за разработване и финансиране на събития и дейности от Културния календар. Правилата определят начините за разработване на национални и местни празници чрез създаване на работни групи, включващи представители на учебните заведения, културните институти и други заинтересовани лица. Чрез тях се определят условията, редът и критериите за включване и финансиране на събития и дейности на конкурсен принцип. Според правилата за финансиране може да кандидатстват културни институти, регистрирани по Закона за закрила и развитие на културата, и читалища, регистрирани в Регистъра на народните читалища и читалищни сдружения съгласно Закона за народните читалища. Неправителствените организации кандидатстват за финансиране по реда на Правилника за финансиране на проектни инициативи на граждански сдружения и обединения от община Ловеч, приет с решение на общинския съвет миналата година.

11 са подадените проектни предложения в общината, седем от тях са одобрени за включване в Културния календар за 2014 г., едно не е разгледано поради несъответствие с изискванията на правилата за разработване и финансиране на събития и дейности.

Назначената със заповед на кмета комисия оцени и класира чрез оценъчни карти постъпилите проекти. Най-много точки събра проектът за Люлякови музикални вечери. Той е съвместен на Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“. Общата стойност на проекта е 29 000 лв, от които 24 500 от община Ловеч и 4500 лв собствено участие. Събитието ще се проведе от 8 до 11 май идната година на четири сцени – на крепостта, на плаващата сцена в реката, на площад „Тодор Кирков“ и на сцената на театъра.

По време на Люляковите музикални вечери ще ни гостуват Държавна опера – Русе, със спектакъла „Кармина бурана“ и балет „Арабеск“ с „Кармен“. Ще видим концертите на Теодосий Спасов и на Плевенската филхармония със солисти Орлин Горанов и Еделина Кънева. Реализирането на това събитие ще отговори на очакванията на много граждани на Ловеч за възраждане на музикалните дни за среща с големите имена в българското професионално музикално изкуство, обявяват организаторите. Направеният избор на изпълнители и спектакли в програмата ще гарантира превръщането на Ловеч в уникална културна територия за четири дни, в които всеки ще може да се докосне до големите и стойностни постижения в изпълнителското и авторското изкуство.

Следващият класиран проект е „Великденски фестивал на детската забавна песен „Пеещо яйце“ на Ловчанското читалище. Стойността му е 700 лв, 600 лв от община Ловеч и 100 лв собствен принос. Фестивалът ще се проведе на 11 април 2014 г. на сцената на площад „Тодор Кирков“. С реализацията на този проект ще се даде възможност на създадените в училищата вокални групи да представят резултатите от своята дейност пред по-широк кръг публика. Миналата година фестивалът се вписа успешно в празниците за Цветница в Ловеч.

Драматичният театър печели още един проект – поставяне на пиесата „Тартюф“. Стойността на проекта е 10 000 лв, 4000 лв са от общината и 6000 лв собствено участие и други източници. Дейностите по него са изработване на костюми, декор и реквизит и провеждане на репетиции. Срокът за реализация е от 4 февруари до 31 март 2014 г.

Пиесата „Тартюф“ на френския класик Жан-Батист Молиер се изучава в девети клас на средното образование и е от задължителните творби. Идеята на проекта е да бъде създадено представление, с което учениците да добият реална представа за епохата, в която е написана пиесата. Костюмите, аксесоарите, начинът на общуване и всичко останало ще бъдат съзвучни с епохата.

Одобрен е и проектът на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – „Традиционни дни на книгата „Ловеч чете“.  Общата стойност на проекта е 4050 лв, подкрепата на общината е в размер на 3700 лв. Времетраенето на проекта е 8 месеца – март – октомври 2014 г.

По проекта са предвидени три инициативи. В рамките на една работна седмица ще се проведе „Кой чете“ – всеки ден различно издателство от общо пет ще гостува на библиотеката и пред хора от всички възрасти ще представя своята продукция.

„Буккафе“ е инициатива за представяне и популяризиране на произведения на ловешки автори и ще се проведе по метода на „Световното кафе“ – обсъждане на дадена тема – в случая тема от книга на ловешки автор – в неформална обстановка. В рамките на три такива инициативи се представя книга, избира се ключова дума, която да се обсъжда по маси и в края на срещата домакините на масите правят обобщения. Този метод цели да се промени традиционната форма за представяне на книги, да се привлекат повече хора и да се повиши интересът към местните автори.

Третата инициатива е „Предай нататък“ – това е своеобразно състезание за читателите в групите 7-14 години и 15-18 години. Тренира се умението да мотивираш връстниците да четат. Състезанието е с продължителност 4 месеца и всички от възрастовата група, които искат да участват, си избират да прочетат една книга от библиотеката и да мотивират своите приятели и съученици също да го направят. На книгите, участващи в състезанието, ще бъдат изработени карти, в които ще се отразява кой е инициаторът на „предаването“ и колко души са последвали примера му. За първите петима участници, доказали най-голям брой последователи, са предвидени награди.

Проект печели и Регионалният исторически музей – Ловеч. Той е „Варошлийски вечери – 2014 г.“, провеждането му се планира за последните два дни в последната седмица на септември догодина, а мястото – кв. „Вароша“. Идеята е да бъде представена градската култура на Ловеч от края на 19-и и началото на 20-и век – да се покажат всички нейни аспекти – архитектура, духовна култура, мебели, облекла, ястия. Чрез включването на зрители в събитието да се събуди тяхното любопитство към съхраняваното културно наследство на Ловеч. По проекта ще бъде преиздадена книгата на Пламен Ечков за покритите мостове в Ловеч, ще се проведат кулинарен конкурс, концерт на стари градски песни и фотоателие. Общата стойност на проекта е 2200 лв, 1400 лв от община Ловеч и 800 лв собствено и от други източници участие.

Включване в Културния календар и финансова подкрепа получава и проектът на Народно читалище „Зорница 2010“ – „Хоро под Стратеш“. Стойността на проекта е 2305 лв, община Ловеч предоставя 1000 лв. Проявата ще е през юни 2014 г. на площад „Тодор Кирков“. Ще участват колективи от цялата страна, всеки от които ще представи пред зрителите две или три хора, като едното е задължително от областта, откъдето е участникът. Фолклорният празник няма конкурсен характер, той цели запознаване на ловчалии с характерни хора от всички краища на страната, както и дава възможност всички школи за народни танци от града да се изявят и рекламират своята дейност. Ще бъдат създадени и DVD с изпълненията на всички участници, което ще допринесе за разширяване на географията на празника.

Последният класиран проект е „XX-ти юбилеен национален пленер по живопис за художници с физически увреждания „Синя зона“ – 2014 г.“ на сдружение „Синя зона“ – Ловеч. По него финансирането от община Ловеч е в размер на 3800 лв, общата стойност е 4200 лв. Пленерът ще се проведе от 20 до 27 юни 2014 г. За участие ще бъдат поканени 10 художници, един от които със съдействието на посолството на Холандия, тъй като амбицията е в следващите години изявата да стане международна. Авторите ще създадат по две живописни творби с мотиви от Ловеч, които ще бъдат представени в изложба в камерната зала на Ловчанското читалище. Десет от творбите остават собственост на община Ловеч. По проекта ще бъде създаден кратък рекламен филм за всички художници, участвали в проведените вече пленери.

Извън класацията комисията остави проектите „Девет песни от извора“ – на Народно читалище „Васил Левски – 1924 г.“ – с. Къкрина, „Великденски и Коледен концерт“ – на Общинския духов оркестър, и „50 години Художествена галерия – Ловеч“ – на галерията. Не бе разгледано предложението на Тинка Симеонова за издаване на CD и сборник.

2 коментара

  1. Люляци не останаха, ама за музикалните вечери съм много доволен.

Comments are closed.