dikisana1602141Иво Райнов

От четвъртък Ловеч има бюджет за 2014-та година. Отказах да го подкрепя. Дето се вика мотиви наспорил кмета. Казах ги в рамките на разрешения отрицателен вот. Няма да се впускам в обяснения и да отегчавам никого. Чувствам се морално и обществено задължен да обясня две свои квалификации. Нарекох бюджетът несправедлив, вносителят (кметът) зависим.

Както знаят мнозина работя в стария ловешки квартал Дикисана. На едно вдишване от градския център Голяма част от квартала е с тотално разбита улична инфраструктура, няколко улици дори нямат настилка. Преди време правих фоторепортаж и отправих запитване към градската управа. Отговориха ми, че улиците ще бъдат ремонтирани след смяна на ВиК канализацията.  Подмяната бе осъществена през есента. С парите предвидени в новия бюджет, обаче, квартал Дикисана не може да бъде цялостно ремонтиран , а неговите жители ще продължават да страдат от язвите на уличната инфраструктура.

По време на обсъждането  общински съветник каза, че бюджетът прилича на постна пица. В тази пица са отделени съвсем малки парченца за населени места и отделни квартали. Изглежда старият градски квартал Дикисана получава само коричките.  Ето това е несправедливо. За сметка на добре дарените  Гозница,  Дръстене,  Малиново и Продимчец  (близо 6 милиона лева).  А тук вече прозира зависимост. Тъй като трябва да има смислено обяснение реших да потърся корелации с изборните успехи на управляващата коалиция. Фактите публикувам по-долу.

Квартал Съветници 2011 Кмет 2011 Парламент 2013 субсидия
  ДПС ДПС+БСП ДПС ДПС+БСП ДПС ДПС+БСП  
Дръстене 32,0% 61,8%   60,4% 11,0% 59,1% 1 290 000 лева
Гозница 17,3% 51,0%   51,7% 16,1% 44,3% 2 590 970 лева
Малиново 46,2% 75,5%   71,5% 60,4% 79,6% 2 371 343 лева
Дикисана   1,9% 42,1%   48,5%   1,2% 32,6%     365 500

Може да е случайно съвпадение.  Зависи кой го казва.  Може би ще бъдат прави в обясненията, че големите суми отиват за кварталите в най-тежко състояние.  Зависи на кого ще го кажат.  Може би няма никаква връзка с управляващата коалиция в София и Ловеч. Зависи кой ще им повярва.

Зависи от интереса, а той клати феса.  По простичко казано зависи кой е сложил феса и кой му го клати.

Парите за с. Малиново са отпуснати от правителството по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“  ( за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа 986 000 лева и за ремонт на читалището  300 00 лева) и от капиталовата програма на общината (пак за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа 1 020 551 лева). Средствата за кварталите Гозвица, Дръстене и Дикисана  са от капиталовата програма на общината за ремонт на улици след реконструкция на ВиК мрежа.

4 коментара

  1. Аз пиша по убеждение,макар и да казваш,че в случая бъркам.Но грешката си е моя.
    А за хонорарите,не зная.Може би тия,които плащат смятат на страница или на кв.см.Ако е така, опорният ти хонорар ще да е значим.Нали!

  2. Едно малко уточненийце, анонимен. Извън опорните ти точки е разбира се, но дано да схванеш. Минчо е трети мандат кмет. Това прави около 12 години. През управлението си, два пъти неговото БСП управлява. Ако им е било мило Малиново, проблема да е решен много отдавна. Но не е. Факт.
    Тук идва и ролята на Юнал и неговия валия Милко. Когато БСП не иска да реши проблема на електората на ДПС, то горните двама заедно се хващат за ръце и си решават сами проблемите. Факт! Тук, какво точно иска БСП, както виждаш няма никакво значение.
    По думите на валията, проблема с водоснабдяването е много сериозен и то в много населени места на територията на областта. Валията е посочен за такъв от ДПС, а не от БСП, както хората си мислят. Горов и Узунов, на практика нямат влияние нито върху управлението на държавата, нито в областта. Единствено могат да кадруват от части в Ловеч.
    Минчо, има пръст в цялата работа дотолкова, доколкото е включен в играта, както се казва по принуда. Без него, няма как да стане. Освен това, Минчо спечели кметските избори с гласовете на ДПС от Малиново. Виж резултатите от изборите по населени места.
    Минчо смяташе, че като назначи Ертан Хасан за зам. кмет си е върнал дълга към ДПС, но екзактните не смятат така, защото държат на хората си. Затова и огромната инвестиция, въпреки Минчо, Горов и Узунов, е насочено само и единствено към ДПС райони, а не към електората на БСП.
    Извън опорните ти точки е всичко това, но така се случва, че това е истината.
    Хайде сега бегом, за нови опорни точки и не забравяй да искаш по-висок хонорар.

  3. Математическото сравнение на Гозница с Дикисана не подкрепя политическите изводи в горната статия.За решаване проблемите с безводието в Малиново ГЕРБ не си изпълни обещанието/”обещано-изпълнено”/,което раздаваше на листовки в кметската предизборната надпревара.Е ,има приемственост.
    Сега Минчо поема изпълнението на обещаното.

Comments are closed.