cvetnica24041612Една различна, красива, пъстра и усмихната Цветница! Вчера и днес Ловеч посрещна многобройните си гости на двата си големи площад – „Тодор Кирков“ и „Екзарх Йосиф I”.  За първи път Цветница е на широко и множеството жители и гости, излезли да се потопят в магията на изкуството и занаятите останаха доволни от промяната.

Тази сутрин празникът започна със Света литургия, отслужена от ловчанския владика Гавриил, след което, тържественото шествие, водено от Градската духова музика се отправи къ Пешеходният мост за най-атрактивния ритуал „По вода“.

Момите хвърлиха своите венчета във водите на река Осъм, изпълнявайки ритуала „Кумичене“, който определи Кумичката на празника. Тази година, най-бързо се оказа венчето на Цветелина Ботевска, ученичка в СОУ „Тодор Кирков”, която стана и кумичка на празника.

Тя получи от кмета на Ловеч Корнелия Маринова короната и поведе пъстрото празнично хоро. Освен от кмета, ловчалии и гостите на празника бяха поздравени и от ловчанския митрополит Гавриил.

Музикалната програма за празника започна още в в петъкна „Т. Кирков“ с детското „Пеещо яйце“. В събота и неделя на двете сцени на двата площада имаше много музикални изяви. Те започваха от предиобед и завършваха късно вечер.
По традиция на площад „Тодор Кирков” занаятчии бяха разпънали своите шатри. Освен, че продаваха своите произведения, те даваха възможност и на всеки, който пожелае, да седне на грънчарското колело и да се опита да направи керамичен съд.
И понеже е Цветница, целият площад беше изпълнен с много цвета и настроение.