podlezbalkan9071317Павлин Иванов

По сигнал на гражданин до „Ловеч днес“, вчера посетих европодлеза до завод „Балкан“. Тъжната картинка може да видите от снимките направени на 8.07.2013г. – окрадени осветителни тела, течове, кал, паднала мазилка, обрасъл вход ..

Не веднъж съм писал за най-хваленият от кметската администрация проект, по който беше обновена алея „Баш бунар“, бул. „България“ и „Мизия“, подлези и т.н. Обикновено става въпрос за качеството на извършената работа, контрола върху него, гаранциите на строителните фирми и надзора, и как и за какво се харчат нашите – европейски средства.

Естествено, най-видимите дефекти на инженерната мисъл са по бул. „България“ – наводнения при всеки дъжд, вода, която по неясна причини заобикаля шахтите, неравен асфалт .. Списък е дълъг. По изпълнението на строителните работи в подлезите също имаше забележки.

podlezbalkan9071312Не знам дали помните, но подлезите по проекта бяха пуснати в експлоатация на 18.10.2011 г. Според официалното съобщение на Община Ловеч от 17.10.2011 г., те трябваше да бъдат охранявани от СКОРС (общинската полиция).

На 15.04.2013 г. според друго официално съобщение на градските власти, цитирам : „Завърши изпълнението на проекта за доизграждане на системата за видеонаблюдение в гр. Ловеч. В експлоатация бяха пуснати 14 камери за видеонаблюдение на територията на града, съобщи Гриша Генов, ръководител на БД „СКОРС““. Една от камерите, която е поставена е  до подлеза на завод „Балкан”.

Освен това, на 19.04.2013 г. Община Ловеч съобщава, цитирам: „Редица нередности констатира назначената на 15 март т. г. от кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев комисия  за контрол по качеството на изпълнените дейности по проект „Подобряване на физическата и жизнена градска среда” …. „Констатирани са още частично разрушени бордюри в зоната на автобусната спирка до подлеза до „Балкан” АД, паднала е мазилката на външната стена на подлеза, вътре има и течове. В подлеза до болницата също е нарушена мазилката (тук причината е проникнала влага от преминаващ в зоната водопровод). „

podlezbalkan907134Днес е 9 юни 2013 г. и изникват съвсем логично въпроси:

  1. Колко време е необходимо на Община Ловеч за да се вземе в ръце и да осъществи реален, навременен и адекватен контрол, по платеният с европейски и собствени средства проект?
  2. Кой открадна осветителните тела от подлеза, след като има видеокамери и какви действия е предприела Община Ловеч по проблема?
  3. Кой ще плати за ремонта, следствие на неупражнен в достатъчна степен строителен надзор по отношение на некачествено свършена работа?
  4. Кой ще плати откраднатите осветителни тела?
  5. Защо СКОРС не си върши работата?

Уважаеми читатели, убеден съм, че може да поставите още ред логични въпроси. Има обаче един проблем – никой не иска да отговори! Винаги отговорите са „Да, сега ще видим.“, „ще извършим проверка“, „Ще анализираме“, „Ще …“.

Айде да стига, а? Не сме на избори за да употребяваме ЩЕ! Днес въпросът е кой носи отговорност и как е санкциониран, за да не се повтарят повече грешките. Всичко друго са евтини трикове за глухи бабички.

Аз не искам да плащам непрекъснато за несвършената работа на някой, получил достатъчно пари за уж качествена работа, уж контрол, уж добро управление на европроекти, уж добро управление на моя град!

4 коментара

  1. Пълномощията на кметовете на общини се прекратяват предсрочно при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер –
    Владко това е текст от ЗМСМА и така по закон се прекратяват правомощията на кмета…ето защо има законова възможност и тя не е само една, вервай ми

  2. Не съм юрист ама няма възможност със заКОН да го отстраниш от кметския стол.

  3. Заведете дело за безстопанственост! Минчо като кмет има доста задължения по закон, които очевидно не изпълнява…. а който е юрист да каже какви са възможностите за отстранява на този вредител от кметския стол.

Comments are closed.