bruxel280613BБългарският евродепутат от ЕНП Мария Габриел посрещна на 25 юни в Европейския парламент в Брюксел лауреатите от тазгодишното издание на ежегодния ученически конкурс, организиран от нея. В посетителската група бяха включени и 10 момчета и момичета от Ловеч, в това число и четирима от клуб „Дебати”, които впечатлиха евродепута и тя ги награди с посещението в белгийската столица.

Щастливците, които имаха възможност и лично да поздравят Мария Габриел с избирането й за Евродепутат на годината в категория „Равенство на половете”, бяха Далия Драгийска от Ловеч, Мария Кътовска от луковитското село Торос, Николай Станчев и Марин Маринов от Ловеч, Ивайло Чавдаров и Йоана Василева от Троян, както и представителите на клуб „Дебати” към Центъра за работа с доброволци в Регионалната библиотека в Ловеч – Преслав Енев, Емил Мишев, Михаела Петкова и Петрослава Петрова.

Визитата в Европейския  парламент стартира с лекция за дейността на европейските институции и тяхната структура. Учениците се запознаха по-конкретно с етапите на вземане на решения в Парламента, с някои любопитни правила при гласуванията в пленарна зала, с работата и приоритетите на евродепутата Мария Габриел в комисиите, на които е член.

bruxel280613AПрограмата продължи с посещение на Парламентариума, където българската група се потопи в епицентъра на работата на евродепутатите чрез уникален дигитален екран. Веднага след това групата се отправи към Европейската комисия на опознавателна обиколка.

Вторият ден от визитата в столицата на Европа включваше посещение на емблематични  за Брюксел забележителности – парк „Мини Европа” и Атомиума.  

Конкурсът на българския евродепутат Мария Габриел премина под знака на 2013-та година – Европейска година на гражданите и за първи път се проведе и в област Ловеч в края на 2012 г. със съдействието на Областен управител и областният лидер на ПП ГЕРБ Николай Нанков. В него се включиха близо 100 деца.