bolnicaobs2602155Очаквах не сухи цифри, а пълен анализ на състоянието на болницата и причините, довели до него. Това каза днес областният управител д-р Мадлена Бояджиева, която присъства на заседание на общинския съвет в Ловеч в частта му за обсъждане на тежкото финансово положение на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов”. Първоначално темата трябвало да бъде гледана в извънредно заседание, но днес тя бе поставена на вниманието на съветниците като точка от общия дневен ред на редовното заседание на местния парламент.

„Съществуването, развитието и бъдещето на областната болница касае всички жители на областта. В този смисъл очаквах тук наистина сериозен дебат, който не само да представи сухи цифри, а да даде ясен анализ. Защото, за да преминем към мерки за оздравяване, първо трябва да сме наясно с данните в детайли, да анализираме грешките и слабостите и тогава да вървим напред. Цифрите, които представи прокуристът д-р Донка Минкова, не са цялата картина на болницата. Липсва анализ за приходната част на болницата, на разходната, какво е съотношението между фонд работна заплата и останалите разходи, какви са били тенденциите през годините назад. Това са чисто мениджърски решения, които сигурна съм и д-р Минкова, и останалите членове на Борда на директорите знаят и трябваше да бъдат приложени към документите. Не стана ясно намаляват ли клиничните пътеки в сравнение с минали години, каква е динамиката в предходните години на нивата на компетентност, има ли намаляване на лечебния капацитет. Анализът трябва да е не само в цифри, а по отношение на цялата дейност на болницата като тенденция, в това число и по отношение на кадровата политика”, каза в изказването си д-р Бояджиева. Тя подчерта, че ще съдейства, а и ще участва в среща с ръководството на Министерство на здравеопазването, на която заедно с персонала на лечебното заведение да се разгледа състоянието му в момента и причините, довели до него.

„Държавата не е абдикирала от нито една болница, в която има мажоритарно участие и това се потвърди наскоро при кризисната ситуация с отоплението в края на миналата година тук в Ловеч. Тогава се проведоха срещи в министерството на здравеопазването, което реагира веднага”, подчерта д-р Бояджиева и допълни в отговор на изказване на колегата си д-р Георги Митев, общински съветник: „Що се отнася до това, че всеки трябва да понесе отговорността си – да, има компетентни органи, които могат да преценят това, но акционерите и ние тук в тази зала сме институциите, които трябва да ги сезират”.

При разглеждане на тази точка от дневния ред на заседанието на общинския съвет прокуристът на областната болница д-р Минкова отговори на предварително зададени на съветници и стана ясно по изнесените от нея данни, че средната възраст на работещите в ловешката болница е 58 години. Хората, които са се пенсионирали, но работят, са 49 човека, от които 16 лекари. Около 50 000 лв са загубите на болницата от неосигурени пациенти. 6 са частните структури, които работят на територията на болницата – Медико-диагностичната лаборатория „Кардиолайф”, „Имуномед”, кабинети по физиотерапия и рехабилитация, кабинети на извънболнични практики за първична медицинска помощ, специализирана практика по неврология. Другите частни структури за дейности в болницата са фирми, които осигуряват храната на болницата, извършват болничното пране, автотранспорта, охраната и телефонна централа.

1 коментар

  1. Крайно време беше ИСТИНАТА за проблемите в болницата да станат публично оповестени. Необходими са спешни и компетентни действия от страна на държавата, за да се решат всички проблеми в болницата и тя да заработи нормално, а персонала й да получава адекватно на положения труд възнаграждение.
    Поздравления за изключително правилната и отговорна позиция на д-р Бояджиева по всички аспекти на изложените проблеми. За първи път Областен управител на област Ловеч през последните 25 години говори публично, честно и открито за сериозните обществени проблеми, и не се опитва да „замазва” с празнословие реалното им решаване.

Comments are closed.