teteven1701162Заварихме проект за спортна площадка, договорът за който е сключен седмица преди крайния срок. Тоест по него са изплатени авансово едни пари с ясното съзнание, че проектът не може и няма да се реализира. Това заяви кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева на пресконференция, на която представи данни за катастрофалното финансово състояние на общината в началото на мандата й, както и за състоянието на наследените европроекти.

След встъпването ми в длъжност заварихме два големи проекта, които бяха закъснели с изпълнението. Знаете, че програмният период приключи в края на 2015г. и всички проекти трябваше да се завършат, поясни кметът на Тетевен.

По проектите ВИК Глогово и ПСОВ Глогово общината беше закъсняла много с изпълнението и въвеждането им в експлоатация. Крайният срок за внасяне на Акт 16 и Разрешение за ползване на двата обекта беше 10 декември 2015г. Положихме неимоверни усилия да приключим в срок и да спасим 9 млн. лв. За съжаление плащане получихме само по проекта за ВиК, разходите за ПСОВ в размер на 2 400 000 лв. не бяха възстановени от фонда. По този повод в момента тече прокурорска проверка.

По думите на кмета изключително много е закъснял и проектът за Претоварната станция за битови отпадъци в Гложене, където крайният срок е 31 януари 2016г. Поради недобра организация от страна на общината са отказани два проекта във Фонд „Земеделие“ – двете спортни площадки в Градешница и в Глогово. За Глогово не е избран изпълнител. Срокът е бил 15 октомври 2015г. В Градешница пък е сключен договор седмица преди изтичането на крайния срок – изплатени са 42 000 лв. аванс на фирмата изпълнител, но проектът е прекратен поради неспазен срок и невъзможност да се реализира.

Навлизаме в нов програмен период, който дава нови възможности на общините да правят инвестиции с европейски пари в много насоки. За да се започне подготовка на новите проекти, са необходими начални собствени средства. Такива в настоящия момент община Тетевен няма. Няма и възможност за теглене на кредити. На практика този финансов дефицит на общината блокира възможността тя да подготви и реализира нови проекти. Макар че предстои отваряне на новите мерки, заварваме общината в никаква проектна готовност за новия програмен период. Тепърва започваме изработване на нови проекти, подчерта д-р Мадлена Бояджиева.

В момента стартира проект по Програма „Развитие на човешките ресурси“ на стойност 268 478 лв. за срок от 2 години. По него ще се създадат социални услуги в домашна среда – „Личен асистент“ и „Домашен помощник“ и ще бъдат предоставени на общо 158 лица. Този проект създава работа за 113 безработни. Работим и по изготвяне на втората фаза на проект „Детски свят“.