djonev2009121Проверка за състоянието на училищата в общините Летница, Троян и Априлци направи зам.-областният управител Цецка Димитрова

Проверка за състоянието на училищата в три общини от Ловешка област направи заместник-областният управител на Ловеч Цецка Димитрова на 10 септември. Тя се срещна с кметовете на общини и ръководителите на отдел „Образование“ към ведомствата.

Сериозни проблеми не бяха констатирани от проверката. Учебният процес ще започне нормално за всички училища в областта. Санирани сгради, подменена дограма и ремонтирана база ще посрещне детския глъч на 16 септември тази година.

Летница. СОУ „Бачо Киро“-Летница ще посрещне всичките 385 желаещи да получат знания в община Летница. „Без маломерни паралелки и в ремонтирана училищна база“, се похвалиха от ръководството на общината. 40 са най-малките, които ще чуят първия училищен звънец през учебната 2013-2014 година. Гимназистите са 87, разпределени в четири паралелки. Нова е специалността „Готвач“. Тя е внимателно подбрана от кмета д-р Красимир Джонев, заради голямото търсене на специалисти от тази област и развитието на туризма в района.

Топли и уютни са трите детски градини на територията на общината. ОДЗ “Ирина БачоКирова” с двата филиала в село Крушуна и село Горско Сливово, вече са изпълнени с детски глъч. Заведенията, които посрещат най-малките са напълно отремонтирани, снабдени с нови котли на твърдо гориво и газ.   

Детският спорт и извънкласните занимания са с висок приоритет за малката община в Ловешко. Финансират се футбол, борба и фанфарна музика. Учениците се ангажират със свободно-избираема подготовка и по екология. Ученици от общината са завоювали над 20 награди  от национални и международни турнири по изобразително изкуство. Последното голямо отличие е от изложба в Токио. „Няма дете, което да има талант и той да не бъде развиван“ заяви кметът на Летница Красимир Джонев.

 

Троян. Училищният праг ще прекрачат 236 първокласници. В предучилищна подготовка ще бъдат ангажирани 459 деца. 102 от тях ще получат първи знания в училищата, а 357 в детски градини. 2740 са децата, които ще чуят първия учебен звънец тази година в троянско. Пет профилирани паралелки и две професионални ще обучават бъдещите специалисти след 7-ми клас. Три са професионалните след реализирания прием след осми клас в училищата на територията на общината.

Осигурени са учебници и учебни помагала за децата от подготвителната група и учениците от 1-ви до 7-ми клас. С подменени отоплителни тела, дограма и отремонтиран покрив са подсигурени нормалните учебни процеси във всичките школа. Всичките пет училищни автобуса ще превозват учениците от слабо-населените райони до средищните училища от общината.

Община Троян заделя 75 000 лв. за спортния си календар. 35 хил. лева отиват от общинския бюджет за детски спорт, а за футбол и баскетбол, ведомството дава по 10 000 лв. Общината съфинансира и прочутия мото-крос, провеждащ се в покрайнините на Троян. За моторния спорт се отделят 40 000 лв., сподели кметът на община Троян Донка Михайлова.

Изработва се проект за мултифункционален терен на стадиона в Троян. В рамките на следващия програмен период 2014-2020 г. ще бъде изградена нова спортна база, увери Михайлова.

На 24 септември ще се проведе промотиране на редица спортове пред децата в града.

Априлци.  Две школа ще учат децата в община Априлци. 19 първолаци ще седнат за пръв път зад чиновете тази година. 12 деца от Априлци, Троян и Севлиево ще се обучават на хотелиерство и ресторантьорство в професионалната гимназия „Иван Марангозов“ в Априлци.

Състоянието на общежитието и текущите ремонти са проблемите, пред които е изправено общинското ръководство. Общината е кандидатствала за финансиране от Европейския съюз за ремонтиране и реставрация на училищната база, но проектът не е одобрен. Ремонтите към момента се извършват със средства от общинския бюджет, информира зам.-кметът на община Априлци Красимира Пенкова.

Спортен клуб по футбол се финансира от ведомството. Пари за детски спорт се заделят в спортовете джудо и самбо. Разработва се и проект за кандидатстване по евро програма за строеж и модернизация на стадиона в града.