kucheta110131Не създавайте условия за отглеждане на безстопанствени кучета в междублоковите пространства! С този призив се обърна днес към ловчалии управителят на приюта за кучета д-р Ивайло Станков. Повод за призива е случаят на ухапано от куче дете миналата седмица в ж. к. „Червен бряг“. Когато д-р Станков и екипът му се отзовали на сигнала, намерили под терасата на първия етаж на бл. 112 до вход А създадено убежище за безстопанственото куче, снабдено с черга, кашон, съдинки за храна и вода. Кучето беше добро, и аз го обичах, всички го хранехме, признала и бабата на пострадалото дете. Насъбралите се съседи също потвърдили, че хранят животното. „Във физиологията на кучетата е да си пазят храната и територията, възприемат си територията като своя и остават там – коментира д-р Станков. – Те проявяват избирателни действия спрямо хората – на едни се галят, други лаят, трети нападат. Затова е много важно да не им създаваме условия за обитание.“

kucheta110133Въпросното куче е заловено още същия ден и прибрано в приюта. Назначена е комисия, която да установи дали то проявява признаци на агресия. И е издадено предписание от Агенцията по безопасност на храните, според което кучето 14 дни ще бъде отглеждано в приюта, а сетне евтаназирано по хуманен начин.

Когато за заловено куче се установи, че не е агресивно, то подлежи на обработка – кастрация, обезпаразитяване – външно и вътрешно, ваксинация против заболяването бяс и поставяне на ушна маркировка. След това се връща на мястото, откъдето е взето. Това са единствените възможности по Закона за защита на животните, по който работи приютът за безстопанствени кучета, обясни д-р Станков.

Той разказа за още един случай, с който екипът му се бори от две седмици. Става дума за кучето Лара, скрило се под трафопоста до НОИ в Ловеч, за което се говори, че е ухапало служителка, но официален сигнал за инцидент при доктора няма. Това куче също е под грижите на хора от околните жилища, особено на обитателка на съседен блок от първия етаж. Лара се крие с мъниците си в малка дупка и засега е трудно да бъде заловена. Три от четирите й кученца вече са в приюта, те ще останат там, докато достигнат фертилна възраст и бъдат кастрирани. Опитите за залавяне на майката продължават.

kucheta110132Повечето кучета, появили се по ловешките улици, констатират от приюта, са изхвърлени от автомобили. Д-р Станков е получил две съобщения за бяла лека кола, която две сутрини е оставяла до чешмата на стария севлиевски път по 7-8 кученца. Информирали го и за човек, зарязал в центъра на града кашон с мъничета. Той призовава всеки, който види подобно действие, да алармира него или органите на реда, за да може на нарушителя да бъде съставен акт и да си понесе санкцията.

10 коментара

  1. Към анонимен.Пределно е ясно,че си канцеларски плъх от общината щом защитаваш този некадърен “ветеринар”.За нещо което не може да се изпълни не се дават велики обещания.След като не може да си върши работата “Довиждане”.

  2. Ние го гледахме, а сега ми ухапа детето. Защо детето, нея да ръфне и пак да го гледа. Криворазбрана хуманност- като искаш да го гледаш, вземи си го вкъщи. Друг е въпроса, че бездомни животни не трябва да има. А това го оставям без коментар: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=330405

  3. То пък едни заплати в Общината …………
    Докторе, за кво ти беше да ставаш ветеринар, толкова труд, учене и средства и сега само критики. Трябваше да следваш хуманна медицина. То угодия няма. Никой няма да те похвали, защото е по лесно да критикуваш. Ама ти не го изживявай. Успех в събота на откриването на свинския и пак да ги биеш все трофейни екземпляри.

  4. Чипирането е задължение на собствениците а не на някой друг. А кой,контролира собствениците?

  5. А за заплатки за несвършена работа парички се намират?

  6. …….е кой да плати за чипирането на тия кучета, и кой да осигури достъп да животните като са вързани в часна собственост. Или доктора трябва да прескача оградите и портите и да вади пари от джоб да ги чипирва. Идеята е добра ама като няма финансиране си остава просто една добра идея.

  7. Доктор Станков, ти пое ангажимент преди доста време лично да обиколиш и чипираш всички кучета във вилите и селата около града с цел да се види откъде идват кучетата по улиците ни. Какво направи по въпроса? Чипира ли ги, проследи ли кои са безотговорните стопани, които напъждат кучетата да скитат хапят гражданите? Или всичко си остана само с големите приказки на масата в общината?

  8. a instituciite da si varshat rabotata i da gi prebirat!!!!

  9. “…След това се връща на мястото, откъдето е взето.” – И какъв е смисъла? Този приют за безстопанствени кучета не е ли да приютява безстопанствени кучета? Защо ги връщат на същото място?

Comments are closed.