bsp412134На 02 декември народните представители от БСП д-р Емил Райнов и Димитър Горов се срещнаха на с жителите на Тетевен и с. Глогово. На дискусията беше обсъдена работата на кабинета „Орешарски“ до момента, Бюджет 2014 и проектите в социалния и финансов сектор на държавата през идната година. Това съобщават от пресцентъра на партията.

„Качествената политика се определя от бюджета. През тези шест месеца управление, ние довършваме бюджета „Дянков“. Направихме невъзможното, за да се разплатим на 100% с лекарите за септември. Дължимата ставка за октомври и ноември ще бъде изплатена през януари. “ С тези думи, народният представител д-р Емил Райнов коментира проблема с изплащането на дължимите възнаграждения на лекарите през последното тримесечие от тази година. Според него в бюджета на здравната каса през тази година не са предвидени плащания на болниците. „Ние не заварихме обран бостан, а изпепелена земя. Наша е отговорността за Бюджет 2014, политиката в него е всичко онова, което обещахме преди 12 май“, заключи Райнов

bsp412132На срещата д-р Райнов коментира и свършеното до момента от правителството в здравния сектор,а именно: намалена потребителска такса за пенсионерите от 2.90 лв. на 1 лв., директно субсидиране на общински болници в труднодостъпни региони като Тетевен и Троян в Ловешко, подновяване на автомобилния парк в Спешната помощ, увеличаването на заплатите в здравния сектор с 10% и допълнително финансово стимулиране на работещите в психиатричната помощ.

Другият важен въпрос, дискутиран на срещата, бе напредъкът на правителството в социалния сектор. По тази тема депутатът от БСП Димитър Горов заяви, че една от най-съществените стъпки  е въвеждането на необлагаем минимум на доходите. „Всички работещи на минимална заплата, при деклариране на доходите за 2014 г., ще получат обратно платения от тях 10% данък общ доход, който се равнява на една допълнителна 13-та заплата“, подчерта Горов.

bsp412133Част от социалните мерки, предприети от кабинета, са замразяване на нарастващата пенсионна възраст, връщането на правото на военните за пенсиониране, увеличаване на пенсиите през 2014 г., увеличаване на помощите за първокласници от 150 на 250 лв. и намаляване на изискването за трудова заетост преди бременност от 24 на 18 месеца. „Тук бих искал да добавя нещо много съществено – въвеждаме право на отпуск на семейство при осиновяване на дете“, подчерта Димитър Горов. Според него досегашната практика е при осиновяване родителите нямат право на отпуск за адаптация на детето.

Облагането на производителите на зелена енергия от възобновяеми енергийни източници с 20% върху приходите от продажби бе другият въпрос, разискван на срещата. Според Димитър Горов 90% от договорите за присъединяване на фотоволтаични електроцентрали са подписани през 2011 г. и 2012 г.

На срещата стана ясно, че се подготвя възможност за разнообразяване на източниците на ток за домакинствата, като мярка срещу монополизма в енергетиката.

bsp412131На въпрос от гражданин в Тетевен какъв е контролът върху концесионните сделки, д-р Райнов заяви, че държавата ще преразгледа всички държавни концесии, които носят приходи от едва 120 млн. лева годишно, от които 100 млн. лв. след съдебни искове.

Проектозаконът за финансовите институции беше обсъден на дискусията. За него Горов разясни, че се предвижда при невъзможността на кредитополучател да обслужва ипотечен кредит банката да не може да отнеме жилището, ако то е единствено. Друга мярка по този въпрос е при отнемане на жилище в полза на банката продажната цена да погасява остатъчната стойност по кредита, а не както е до сега, разликата да се поема от кредитополучателя.

По-строг лицензионен режим и таван на лихвите и таксите по т.нар „бързи кредити“ предвижда правителството, стана ясно на срещата. Димитър Горов заяви, че се предвижда и независима финансова институция да контролира лихвените нива на банките в национален мащаб.

През 2014 г. се предвиждат 1.4 млрд. повече приходи в сравнение с 2013 г., според д-р Емил Райнов. Той допълни, че се разработва и специален фонд, в който са предвидени 500 млн. лв. за инвестиции в инфраструктурата и 100 млн. лв. за образование.

Жителите на Тетевенското село Глогово повдигнаха проблема с водоснабдяването в селото. Режимът и некачествената питейна вода там е от десетилетия и прави качеството на живот нищожно. Гневен жител заяви „Ние не пием вода, пием тиня!“ Депутатите поеха ангажимент да изучат проблема и да помогнат за неговото разрешаване.

 

11 коментара

  1. Те от Глогово се сцепват от интерес към бюджета! Не са спали няколко нощи от вълнение. Като гледам присъстващите с шалварите, дали са разбрали за какво им говори финсовият експерт Дим Горов без преводач, остава мистерия.
    Как Горов е обяснил решаването на проблема с питейната вода на хората, без да са заложени средства в бюджета – “Депутатите поеха ангажимент да изучат проблема и да помогнат за неговото разрешаване”. Е те сега като ще го изучват, от началото на предизборната кампания до сега какво са правили? А другаря Горов е втори мандат депутат. За сефте ли ходи в Глогово, че чак сега ще изучава проблема?

  2. Питали радио „Ереван”:
    – Каква е разликата между Benny Hill Show и др.Горов?
    Радио „Ереван отговорило, без да се замисля:
    – Единия ни разсмива другия ни разплаква!

  3. “Европа удари грандиозен шамар на Орешарски

    Споразумението с Газпром за “Южен поток” противоречи на законодателството на ЕС
    Шумно обявеното точно преди един месец споразумение между българското правителство и Газпром за газопровода „Южен поток“ се превръща в грандиозен гаф на кабинета „Орешарски“. Европейската комисия обяви днес (4 декември), че споразумението противоречи на законодателството на ЕС. Ето какво е публикувано по този повод на сайта euractiv.com:

    Двустранните споразумения за изграждането на Газпром-облагодетелстващия газопровод Южен поток – сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия – всички са в нарушение на законите на ЕС и трябва да бъдат предоговорени от самото начало, заяви Европейската комисия днес (4 декември).

    Говорейки в Европейския парламент, Клаус-Дитер Борхарт, директор за енергийните пазари в Европейската комисия, заяви, че сделките са били в нарушение на правото на ЕС.

    “Комисията прегледа тези междуправителствени споразумения и стигна до заключението, че нито едно от споразуменията е в съответствие с правото на ЕС”, заяви Борхарт.

    “Това е причината, поради която сме казали на тези държави, че са длъжни, или поради договорите на ЕС, или от Договора за създаване на Енергийна общност, че те трябва да поискат предоговаряне с Русия , за да се приведат междуправителствените споразумения в съответствие с правото на ЕС “, добави той.

    По-нататък Комисията обръща внимание на трите основни проблема около сделките:

    Първо, така наречените европейски правила за собственост върху газопреносната мрежа трябва да бъдат съблюдавани. Това означава, че Газпром, който е едновременно производител и доставчик на газ, не може да притежава едновременно прозводствения лкапацитет и преносната мрежа.

    Второ, трябва да бъде осигурен равнопоставен достъп на трети страни до тръбата. Не може Газпром да притежава изключителните права на доставчик.

    Трето, необходимо е да се обърне внимание на структурата на тарифите.

    Сега премиерът Пламен Орешарски има три възможни хода:

    1. Да поиска предоговаряне на условията на споразумението – интересно е обаче как би реагирала Русия на това.

    2. Да подаде оставка.

    3. Да обяви официално, че България възнамерява да излезе от ЕС – а какво би се случило тогава, можем лесно да си представим, гледайки събитията в Украйна.

    http://www.livenews.bg/plamen-oresharski-nastypi-motikata-s-juzhen-potok-50997.html

  4. Ще повторя националното предателство с проекта ЮЖЕН ПОТОК:
    * България подарява част от своята газопроводна мрежа (близо 200 километра),
    * България реже за скрап част от газопроводния си пръстен,
    * България губи сегашните такси за пренос (100-110 млн. долара),
    * България финансира с близо четвърт милиард долара част от проекта (някои от турбинните станции) – без нищо насреща, на своята добра воля И ОТ ВАШИТЕ ПАРИ,
    * България не получава нищо 17 години,
    * България след почти две десетилетия започва да получава нещичко – най-смехотворната такса за пренос.
    * България изкарва тръбата от морето в райони от “Натура”,
    * България се подиграва със собствениците на земята под тръбата (17 000 семейства), като плаща мизерни пари, при това само от своя джоб, макар че дружеството е смесено със “Газпром”. (виж замисъла, детайлите, парите и документа за това в поста ми от 10 октомври)

    Да е жива и здрава Еврокомисията и ЕС, че по геополитически съобръжения спря проекта в този му вид. Каквито и да са мотивите им, този акт е от кръвен интерес за България и българите.

  5. Да изпростея и аз до примитивно ниво като нашите депутати.

    Где нет вопросов – всегда есть ответ
    пламенный, как пионерский привет!

    http://www.youtube.com/watch?v=p7NMsywVQhY

  6. Истина ли е, че другарите Райнов и Горов днес са гласували “ПРОТИВ” предложението да бъдат отпуснати и 590 000 лв. за ремонта на спортната зала в Ловеч, която тъне в мизерия през последните години?

    1. Изглежда са гласували ПРОТИВ 5 690 000 лв.
      Когато не знаеш КАК и КОЛКО да поискаш и
      Когато другите / които ти изкарваш глупаци/ знаят ЗАЩО ги искаш –
      резултатът е такъв!

  7. Понякога ме е яд, че съм се научил да чета…

  8. Какво Ви става ве Другари? На 2-ри декември в община Ловеч по същото време се проведе публично обсъждане на бюджет 2014 на общината и вместо да участвате в това обсъждане / кмета Казанджиев явно не ги е поканил/ нашите другари Райнов и Горов уважили жителите на Тетевен и с. Глогово.
    Лошо няма, всеки си избира приоритетите си!
    Но в този бюджет „Наша е отговорността за Бюджет 2014!” както го нарича другаря Райнов :
    Освен задължителните суми за издръжка на училища, детски градини, социални заведения и др. в общината , няма кой да ни каже, още колко лева и за какви дейности държавата ще даде на Ловеч или нищо няма да даде.
    Когато избирахме другарите Райнов и Горов- много обещания обещаваха на митинга пред театъра май месец, а сега, когато трябва да изпълняват обещанията си и дават пари от държавния бюджет за Ловеч, да отговарят на въпросите ни по бюджета, никакви Ви няма.
    Ашколсун ве пезевенци!

Comments are closed.