Д-р Дарина Петрова

След безплодни, многомесечни опити за цивилизован диалог с всички институции на Република България – Народно събрание, президент, премиер, омбудсман, областен управител, кмет, изпратени са 3 писма, подписани от целия колектив на Болницата в Ловеч с неотложните проблемите и исканията на персонала, получихме от тях указания за ново изпращане на безкрайни справки, с които статистическият институт на практика отдавна разполага.

Назначени бяха последователно двама прокуристи, всеки от които дойде с обещание за оздравяване на болницата и повод да пием шампанско за Коледа и Великден, а на практика затвориха по едно структуроопределящо отделение – кардиология и отделение за белодробни болести. Оставиха болницата без необходимите количества лекарства и консумативи, а персонала без заплати за 4 месеца.

Пълна незаинтересованост на всички управленски нива и арогантно обяснение, че така е по търговския закон и нищо не може да се направи.
Как животът на българските гражданите от конституционно право се превърна в обект на търговия?

Как до около 2010 година в края на всяка календарна година държавата намираше начин да покрие неизменно генерираните дългове на големите и областни болници, които безотказно приемат всички болни с тежки, животозастрашаващи състояния, вслючително здравнонеосигурени, а след това се оказа, че това е неправомерно и невъзможно?

Защо не се приема Здравната карта на България, според която населението има нужда от около 120 болници, а само в последните години са открити нови 200, само частни – извършващи скъпо платени медицински дейности само със здравноосигурени пациенти без спешност, на практика обслужващи незначителен дял от заболяванията на гражданите за голям дял от финансирането от Здравната каса?

Ще дам пример за лечението на 70 пациенти месечно на частната “Кардиолайф”, докато беше в сградата на Болницата – Ловеч Здравната каса заплащаше толкова, колкото за 450 пациенти лекувани в отделененията на болницата през същия месец.

Общия брой на болниците в България клони вече към 400 – така е когато регулатор е пазарът. Положението на всички областни болници не е добро, но в Ловеч е трагично.
Остава ни улицата и живите вериги.
Подкрепете Ловешката болница в борбата и за конституционното Ви право на здраве.