За улеснение на гражданите ОД МВР-Ловеч разкрива и допълнителни 24 часови телефонни линии, на които може да бъде потърсена помощ при необходимост или съмнение за измама:

За гр.Ловеч – тел. 068/ 668-227

За гр.Троян – тел. 0670/ 6 22 51

За гр.Тетевен – тел. 0678/ 5 25 12

За гр.Луковит – тел. 0697/ 5 23 26
КАК ДЕЙСТВАТ ИЗМАМНИЦИТЕ?
Обаждат се на домашния ви телефон и с плачещ глас се представят за член на семейството (син, дъщеря, внук, внучка), който е изпаднал в беда – намира се в болница или в полицейския арест.
Възможно е обаждането да е от името на длъжностно лице – лекар, полицай, адвокат, следовател, държавен служител, служител на мобилен оператор и др.
Каквато и да е историята, тя задължително завършва с искане на пари. Не се доверявайте!!!
КОИ СА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ СЦЕНАРИИ?
– внасяне на гаранция за освобождаване от наказателна отговорност след пътнотранспортно произшествие със загинал човек;
– средства за животоспасяваща операция;
– спешно лечение от свински грип и др.;
– получаване на ценен колет от чужбина;
– печалба от томбола или телевизионна игра;
– предоставяне на социални помощи;
– ремонт на жилище по европейски програми и др.
Сценариите са различни, но целта е една – да бъдете измамени!
КАК ДА РЕАГИРАТЕ
Не давайте пари на непознати, независимо какво ви казват и колко убедителни са думите им! Не се доверявайте само на телефонното обаждане, свържете се с ваши близки, търсете обратна връзка!
При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да било, търсете полицейско съдействие на тел.112!
Имайте предвид, че няма практика, в която служители на МВР  да иска пари от гражданите. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.
ОДМВР-Ловеч се обръща към гражданите: поговорете за телефонните измами с възрастните си близки– обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако получат обаждане с искане на пари.

2 коментара

  1. Ние, които четем тук, е ясно, че не бихме се поддали. Информацията, по-скоро трябва да достигне до възрастните хора, които не ползват модерните технологии. На мен, продължава да ми е чудно, как те, които броят филиите на хляба в бакалията и тези в голямата верига магазини, за да не би да ги крадат в бакалията, та, как така лесно се доверяват и мятат през балконите спастреното с години. Но, както е рекъл народът : “Бай, бабо, да не те стига!”

    1. Пословичната наивност достигаща доста често границите на непроумяема от един здрав разум човешка глупост ,за съжаление са доста широко разпространени в страната ни….

Comments are closed.