ezikovadual1812151Невена Данкова е ученичка от 12 б клас на Гимназията за чужди езици в Ловеч. През изминалото лято тя спечели стипендия за семинар в Германия на тема “Дуалното следване ” и впоследствие получи покана и е вече приета за студентка по тази система. Невена разказва за предимствата и шансовете, които предлага тази слабо позната в България система за следване в Германия за ученици от България с много добър немски език.

„Здравейте, дуалното следване, за съжаление, е все ще доста непозната система в България. Аз имах късмета да бъда информирана в училище за семинар на дуалния университет Баден – Вюртемберг и спечелвайки стипендия, прекарах месец в кампуса Бад Мергентхайм в Германия. Така разбрах какво представлява дуалното следване.

Концепцията му е съчетаването на теория и практика като за тази цел следването е разделено на тримесечни теоретични и практични периоди с препокриващ се материал за затвърждаване на знанията. Лекциите се провеждат на територията на университета, а практиката в партньорските фирми към него.

Кандидатурите се отправят към предприятията, които евентуално ще поискат среща с кандидатстващия ученик (в моя случай ме поканиха на лично интервю два месеца след завършване на семинара и поеха пътните ми разходи за самолетни билети, което ме убеди в сериозния им интерес към мен), а при добро представяне ще предложат договор за три години. Именно този договор е билетът за следването: на база на него вие бивате записван в университета, покриват ви се семестриалните разноски и ви се предлага месечна заплата , която не зависи от различните фази, които се редуват.

Направи ми впечатление, че обучението е по-интензивно, но за сметка на това след три години се завършва с бакалавърска степен и 30т. повече отколкото в стандартните университети в Германия, които точки повече дават предимство при записване за магистратура. Основната причина да избера тази форма на обучение обаче беше изключително внимателното и добронамереното отношение, което имаха както университетските преподаватели, така и работодателя, когото предпочетох.

Трябва да подчертая, че следването ми по тази система не би било възможно без високото ниво на владеене на немски език, което получих в ГЧЕ „Екзарх Йосиф I.” – Ловеч в продължение на 5 години. Но най-важният фактор беше моята езиковата диплома – Шпрахдиплом, която е призната за документ за прием в немските университети.

Всичко, за което разказвах, не би се осъществило без подкрепата, усилията и съпричастността на директора, на всички мои учители, които всеотдайно ме учеха през тези години и продължават да поддържат високото ниво на обучение в моята гимназия, за което мога да кажа само едно – ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!

Гордея се че съм възпитаник на училище с такива дух и традиции!”

 

1 коментар

  1. Ами името Невена говори само за себе си, училището няма значение.

    Поздрави за г-ца Данкова за постигнатото и успехи в последващите начинания!

Comments are closed.