ivanela-pesheva1910161Казвам се Иванела Пешева, от град Тетевен. Ученичка съм в 12. клас в Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, гр. Ловеч, където изучавам немски език като първи чужд език. Когато бях в 10. клас, заминах на обмен в Германия по програма YFU. Престоят ми там се оказа съдбоносен, защото допирът ми до една различна действителност породи желанието да следвам в Германия. Училището ми стана партньор на университета за дуално обучение DHBW Mosbach, с кампус Bad Mergentheim.

През изминалото лято спечелих стипендия в Германия и заминах на едномесечен семинар в Bad Mergentheim; запознах се с условията в университета и с формата на обучение, която се оказа по-различна от познатата ни в България. Обучението там се състои от два етапа – първият се изразява в тримесечно усвояване на теория, след което в рамките на още три месеца студентите имат възможността да приложат на практика вече наученото. Подписвайки договор с фирма, която е партньор на университета в областта Baden Württemberg, кандидат-студентът на практика си осигурява място в учебното заведение. Първата крачка към сключване на договор с тези фирми е кандидатстването, което изисква подготвянето на определен набор от документи.

Месец след завръщането ми от семинара получих покана за интервю от познатата в България фирма Kaufland. Освен че ми съдействаха при организацията на пътуването до там и поеха всички разходи, от фирмата показаха голям интерес към мен и родината ми. Прибирайки се към България след срещата с представители на фирмата, получих телефонно обаждане още докато бях на гарата в Nürnberg, което ме направи изключително щастлива. Предложиха ми срочен договор за период от 3 години – до завършване на бакалавърската ми степен, както и възможност след изтичането му да продължа да работя за тях. От изключителна важност е и фактът, че от фирмата поемат семестриалните ми  разходи и ми осигуряват добра заплата, необвързана с фазата на обучение – практика или теория.

Желанието да се запознаят с родителите ми и демонстрираната готовност да съдействат при преместването ми е Германия, ме накараха да се почувствам сигурна в предприемането на тази стъпка.

Въпреки по-интензивното обучение и малкото свободно време, дуалното обучение си заслужава – то предлага 30 точки повече, отколкото се получават в стандартните университети в Германия и България. Тези точки са необходими при записване на магистърска степен.

Сбъдването на мечтата ми не би било възможно без 4-годишното ми обучение в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“- Ловеч, както и без съдействието и подкрепата на директора на гимназията – Радослав Хитов, и на заместник-директора – Павлина Зарчева.  Принос имат и всички всеотдайни учители, на които искам най-сърдечно да благодаря. Специални благодарности на Ева Цик, преподавател по немски език от Германия, която ни посети по време на семинара.

Благодаря Ви за подкрепата, мили учители, продължавайте да съхранявате духа и традициите на нашата Езикова!

1 коментар

  1. Здравейте, Иванела Пешева,

    Името ми е Мария Иванова и самата аз скоро започвам 12-ти клас. Историята, която току що прочетох за пореден път ме убеди, че дуалното обучение е това, което е най – подходящо за мен!
    Молбата ми към Вас е: Можете ли да ми споделите как сте кандидатствала, защото сроковете не са ми напълно ясни.
    Свържете се с мен на имейл: maria_ivanova25@abv.bg

    Благодаря Ви за прекрасната статия: М.И.

Comments are closed.