Общинските съветници в Ловеч приеха предложението за удостояване на Константин Илиев със званието „Почетен гражданин на Ловеч” с 27 гласа „За“, един глас „Против“ на Данчо Заверджиев и без нито един глас „Въздържал се“. Предложението за проф. Беню Цонев /посмъртно/ за „Почетен гражданин на Ловеч” бе прието с 30 гласа „За“, един глас „Против“ и е без  „Въздържал се“.

Кандидатурите бяха представени от Албена Йончева от Регионалната библиотека „Проф. Цоню Цонев“  и от актьора Стоян Георгиев, изследовател на театралното дело.

Константин Илиев е драматург, белетрист и преводач. Дарител е на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ и е един от най-поставяните български драматурзи. Роден е 16 октомври 1937 в с. Горно Павликени, община Ловеч. В момента е драматург на Драматичен театър – Пазарджик.

Проф. Беню Цонев (1863 -1926) е български езиковед-славист, един от създателите на българската филология, специалист по история на българския език, диалектолог и палеограф, първият съставител на опис на ръкописите в Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Бил е пет пъти декан на Историко-филологическия факултет на Софийския университет, а през учебната 1910/1911 година е ректор на университета. Първият председател е на съставения научен комитет през 1924 г. към Ловешката колония в София за написване историята на Ловешкия край. По тоя повод обикаля Ловеч и региона, изнася беседи за необходимостта от написването на такава история, среща се с местни дейци във връзка с организиране и събиране на материали. Сам изработва програмата за написването на “Ловеч и Ловчанско”. На 22 февруари 1990 г. с решение № 24/22.02.1990 г. на Общински народен съвет библиотеката приема името на проф. Беню Цонев. На 12 януари  2018 година се навършиха 155 години от неговото рождение. Връчването на отличията по традиция става на 11 май – Празник на Ловеч.

Приета бе и точката  за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху имот частна общинска собственост, представляващ сградата „Пипкова къща“, която се ползва от Ловчанско читалище „Наука-1870г.“, Ловеч. Това стана с 29 гласа „За“, един глас „Против“ и е без  „Въздържал се“.