kucheta2803122На 31 март изтича срокът, в който притежателите на кучета на територията на община Ловеч съгласно Наредбата за реда на придобиване, притежаване и отглеждане на кучета трябва да заплатят ежегодната такса. За Ловеч тя е 10 лв, за селата и вилните имоти – 5 лв.

Не се заплаща такса за куче с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране. Освобождават се от такса: кучета на инвалиди /обучени кучета водачи за хора с увреждания (слепи хора), служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели, кучета, използвани от БЧК, кастрирани кучета, ловни кучета (собственикът на ловно куче трябва да притежава заверен за съответната календарна година ловен билет, издаден от БЛРС, и да го предостави при поискване на ветеринарните и общински органи), развъдчици и членове на киноложки клубове, членове на Българската републиканска федерация по кинология или на други български или международни киноложки федерации, които извършват развъдна дейност на чистопородни кучета, по едно куче-компаньон, собственост на инвалид (лице с намалена работоспособност – вид и степен на увреждане над 80 %).

След изтичане на крайния срок контролните органи по изпълнението на Наредбата, упълномощени от кмета на община Ловеч длъжностни лица, кметовете на кметства и кметските наместници в община Ловеч, органите на МВР и служителите на бюджетна дейност „Самоохрана, контрол, обществен ред и сигурност” при Община Ловеч, ще започнат извършването на системни проверки.  При установяване на нерегистрирано животно собственикът се глобява от контролния орган с глоба или имуществена санкция в размер от 20 лв и се дава писмено предписание за извършване на регистрация в едноседмичен срок. При неизпълнение на предписанието се налага глоба или имуществена санкция от 250 лв до 500 лева.

5 коментара

  1. Г-жо Мандинска вие сте един кукумицин

    1. А ти си много умно анонимно, в едно елементарно изречение си допуснало само три грешки. Пращиш от акъл, та се късаш. Жената поне с името си поставя съществуващ в града проблем публично, а това при всички случаи е достойно поведение.

  2. Току-що се връщам от Информационния център в Община Ловеч, където се плаща таксата за притежаване на домашен любимец. След като я платих, служителката ми издаде един чаршаф Приходна квитанция, на който по мое настояване бе вписано годината, за която плащам таксата и номера на регистрацията входиран в Общината. Помолих я да впише платената такса и да я завери с подпис и печат в графата определена за това в паспорта на кучето, където изрично има страници разграфени по години за платена такса – PAID CHARGES, тя отказа. По мое настояване служителката ме заведе до съседната стая при някаква по нейни думи началничка, която разбира се не се представи по име, защото всички служители в Общината по принцип са анонимни, за тях е достатъчно да са общински служители, така отговорността е колективно размита безотговорност и на въпросът ми как ще докажа, че съм си платила таксата при евентуална проверка на улицата , след като отказват да ми я заверят в паспорта на кучето, тя ми отговори :"Ние никога не сме писали по паспортите на животните, ще си носите Приходната квитанция, която ще си прикачите за паспорта".Г-жо общински служител, ако моето куче живее 15 години и всяка година ми издавате по един такъв чарщаф, който да си прикачвам към паспорта му, то при ежедневните разходки аз трябва да нося със себе си не само паспорта на животното ами и цяла папка, защото с тези размери на Приходните квитанции няма как да се поберат в паспорта на домашния ми любимец. След като паспорта му е международен и са предвидени такива графи, изписани и на български език и на латиница, следователно хората са го предвидили по практичен и удобен начин за легитимация на каквато и да е проверка. "Компетентните "отговори, които получих днес в Общината ме навеждат на мисълта, че не сте подготвени в събирането на данъци и такси при обслужването на гражданите, а Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета служи само като повод за налагане на глоби, за собствениците на домашните любимци, за да отчетете все пак , че се върши някаква дейност, като не можете да се справите със същинския проблем – общинските кучета, които са на глутници за град Ловеч.

  3. sled katoo vie ne pravite ni6ty za bezzdomnite ky4eeta i nie nqma da pla6tame bezmisleni takksii za kfoto i da e biilo 😉

  4. Моето куче е с регистрация и поставен чип,въпросът ми е : На какво основание трябва да му плащам данък, при положение, че Общината не е направила минималното необходимо , за да можем да се движим безопасно по улиците на града, без постоянно да бъдем нападани от глутница общински кучета дори и в центъра на Ловеч.Как стои въпросът с годишния данък на кучетата от приложената към текста снимка, които не са безстопанствени, след като на ушенцата си имат маркер с регистрация. За тях кой плаща данък и на кого. Да не говорим, че след като се събира данък за собственост на кучета, Общината трябва да е изградила алеи за разходка само на кучетата и обособила заградено пространство, където те могат да бъдат пуснати от поводите, за да се натичат на воля както е в развитите капиталистически страни и каквито скоро условия ще бъдат изградени в съседна на нашия град община – Плевен. Защо в Ловеч от гражданите постоянно се изисква да се плащат всякакви данъци и да се заплашва със санкции, ако те не са изрядни , и същевременно ако институциите не си свършат задълженията, поради които са създадени, а именно ДА ОБСЛУЖВАТ гражданите, никои не може да им потърси никаква отговорност. Регистрираните кучета са лесна и удобна мишена за изпълняване на законите, защото техните собственици не са анонимни, а са с имената, ЕГН-та и адресната си регистрация и те могат да бъдат наказвани и санкционирани, а останалите кучета , които не са собственост на конкретно физическо лице, от кого да се търси отговорност за техните действия. Още повече домашните любимци не са агресивни, защото в повечето случаи са социализирани, поради съжителството си в домовете на хората, а общинските кучета , принудени да оцеляват и сами да си намират храна, често нападат дори и граждани, които не придружават домашни кучета.

Comments are closed.