10 април е датата за класиране на участниците и изпращане на писмено запитване до МРРБ може ли община Ловеч да сключи договори с класираните изпълнители на 11-те жилищни сгради, които чакат саниране по Националната програма за енергийна ефективност. Това уверяват в свое писмо от общинската администрация областния управител Пенка Николова.

Областен управител е страна по договорите за целево финансиране, сключени между него, ББР и Община Ловеч и като такава й е вменено да наблюдава процеса по обновяване на жилищните сгради на своята територия, включително и да участва в приемателните комисии за обектите и подписва протоколите по време на строителството и трябва да е наясно на какъв етап са процедурите, както и причините за забавянето по програмата в община Ловеч. Водещ в процеса по изпълнението й е Кметът, който трябва да организира и проведе търговете за избор на изпълнители.

След писмо на служебния зам.-министър на МРРБ във връзка с Постановление № 29 областният управител Пенка Николова е поискала информация за хода на процедурата за избор на външен изпълнител за „Проектиране и изпълнение на строителството във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на територията на град Ловеч”, открита на 10 ноември м.г. Николова пита още и за индикативните дати за подписване на договорите и откриването на строителните площадки.

В по-малки общини от областния център вече има завършени и въведени в експлоатация сгради, въпреки че техните договори с ББР са по едно и също време с тези на община Ловеч, коментира Николова.

До момента в областта са сключени договори общо на стойност 11 847 416 лв. с ДДС. В община Ловеч те са за 281 685 лв., с които на практика е приключила само фаза 1 – техническо и енергийно обследване на 11 сгради от 15-те, по които има сключени договори за целево финансиране.

Припомняме, че в област Ловеч вече напълно завършени и въведени в експлоатация са 3 сгради – една в Луковит – бл. „Светлина” и две в Тетевен – бл. „Строител” и бл. „Иглика”. На други 7 сгради в Луковит, Тетевен и Троян вървят строително-монтажните дейности и някъде до дни, а на други места до месец и те ще бъдат готови.