prazniklovech11051434-1До момента за новия Катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий” са изразходени 3 141 000 лева

Най-големи дарители са: фирмите под шапката на Геотехмин, вкл. Елаците Мед – 917 000 лева; ПП ГЕРБ – 600 000 лева; Държавата чрез Дирекция Вероизповедания – 480 000 лева; ОБщина Ловеч – 150 000 лева; Първа инвестиционна банка – 120 000 лева; Гриша Ганчев /Литекс/ – 107 000 лева; Валентин Златев /Лукойл/ – 104 000 лева; Златна Панега Цимент – изцяло дарителство на нужните видове и количества цимент; Ловчански Митрополит Гавриил 58 410 лева.
Много други юридически и физически лица, които са под 50 000 лева.

Остава нуждата от довършване на основната част на храма за следните работи: Купол стенопис – 50 000 лева; боядисване – 15 000 лева; парапет каменен кота  +5 – 10 000 лева; настилка кота 0 – 96 000 лева; площадки с гранит – 3 000 лева; настилка вътрешни стъпала  с гранит – 5 000 лева; иконостас – ориентировъчно 85 000 лева; икони за иконостас – ориентировъчно 85 000 лева; осветителни тела – 50 000 лева.
Всичко  – около 400 000 лева.

Ловчанска Света Митрополия
о. Любомир

39 коментара

  1. Професор Янакиев не е харесван от ловчалии. Тук се предпочитат пияни депутати, продавачи на дини, рабфаковци….

    П.П.: В момента професорът е съветник на премиера. За разлика от хората, които без партийната си листа са нула, неговите качества се оценяват и използват.

  2. Дискусии на християнска тематика с проф.Калин Янакиев – преподавател в Софийски Университет

    04 проф. Калин Янакиев – Смехът и Християнството
    https://www.youtube.com/watch?v=MrDEU001Pg0&list=PL971271E1EF249BE7&index=7

  3. Чета тука псевдокометарите, простотиите и злобните нападки на разни нещастници като – жоровци,диляни,дебелаци /виж му само името…/ и т.н., да не ги изреждам – умишлено им пиша имената с малка буква/ и се учудвамколко много простотия, злоба, невежество егоизъм и еснафщина има в болните им дущици…То много лесно е да се дава акъл от такива пишман разбирачи, ама ща те да направят и построят нещо…Още не знам колко години ще са нужни, да се излекуват такива дребни душици като тези от отровата на комунизма!
    А иначе за новия храм – той е прекрасен, дори повече от прекрасен! И още по красив ще става! Да е жив и здрав Дадо Гавраил, че поде о довършва товя свято о Богоугодно дело! И манастира Ястреб се възстановява, и дай Боже и други църкви така да се възстановят! Например – горе на Крепоста Хисаря – защо не… За Слава и полза Богу!
    А нещзстни и тесногръди дребни и бедни духовно душици винаги е имало, и пак ще има! Хубавото е, че вече все по малко някой им обръща внимание! Пне да бяха отишли, да влезат, да се помолят и запалят една свещ!

    1. Ето един идеален пример на елементарен религиозен талибан, който вместо да се стреми към добро и търпимост към различните, се е превърнал в изтъкано от омраза човекоподобно болно създание.

  4. Безсмислен, излишен и ненужен храм – паметник на грандоманското его и човешката глупост
    за 5 000 000 лева грешни пари на беден изчезващ народ!!!

  5. Те от БСП нищо не са дали , че лидера им много харчи, вижте какво пише, то и в Ловеч се говореше , че не плаща на състави, транспортни фирми по време на кампании, когато е бил кандидат , ама това вече е свръх излагация…..
    Фирма за събиране на задължения издирва депутата Димитър Горов на „Позитано”, той се крие!

    24/10/2014 1 Comment 134 Прочитания

    Скандалите около политика стават рецидив, но в БСП си го харесват

    Депутатът от БСП в предишния и в бъдещия парламент Димитър Горов е търсен под дърво и камък от фирма за издирване на нередовни лизингополучатели и длъжници, научи ПИК.

    Причината е, че той от няколко месеца е спрял да плаща вноските си за автомобил, взет на изплащане.

    Фирмата за събиране на задълженията упорито издирва Горов, но той засега успява да се измъкне от лапите им. ПИК се опита да се свърже с него, но се оказа, че мобилният му номер вече не съществува.

    Съпруга на червения депутат е шефката на пресцентъра на БСП Жанет Пашалиева, която обаче също не отговори на позвъняванията ни.

    Потърсихме дружеството „Гард контакт”, като оттам ни обясниха, че се принудили да звънят в централата на БСП на „Позитано” 20. Запознат със случая от фирмата заяви пред ПИК по телефона, че Горов е спрял да си плаща вноските за лизингов автомобил. На следващо наше обаждане обаче от същото дружество отрекоха, че има такъв случай, вероятно в опит да запазят конфиденциалност.

    Според друг наш източник, автомобилът на Димитър Горов предстои да бъде конфискуван заради трупащите се задължения.

    Припомняме, че името на Горов беше замесено в друг скандал в края на 2010 г. Тогава той бе заловен в Ловеч да шофира автомобил „Шевролет Круз” с 1,76 промила алкохол в кръвта. Впоследствие депутатът бе осъден на 6 месеца затвор, но условно, което го спаси от прекратяване на депутатския му мандат. Шофьорската му книжка пък бе отнета за 2,5 години. Т.е. вероятно той отново е получил право да управлява МПС в средата на тази година.

    През 2012 г. излезе нов скандал с въпросния „Шевролет” – оказа се, че Димитър Горов не е декларирал лизинга за него пред Сметната палата.

    Сега излиза, че червеният политик е спрял да обслужва и плащанията по него, ако случаят касае същия автомобил.

    Смущаващо е, че въпреки постоянно наслагващите се скандали около Горов, той отново се оказа на избираемо място в листите на БСП и успя да се намести в малката група на червените и в новото Народно събрание.

  6. Лъжат! Маса повече са. Разгледайте другите публикации извадете елките и смятайте. Освен, че се плячкоса площада храма на сатаната служи и за пране на пари. Ха смятайте и обзавеждането колко ще му е. Ха кажи ми има ли по-голяма пералня от тази? А на това място си беше редно да се сложат съоръжения за спортуване ама то нали всички БКП-та дето ни управляват гледат само да плячкосват. А за да плячкосват повече можеше около града да направят манастир ама то за това акъл се иска който както виждате на нелегалните ни управници страдащи и от комунистическо полудяване не им се налага да го имат.

  7. Лелеее, тези 50 години атеизъм колко брутално са ни се отразили не е истина. Паркове има, хора няма, а за Макдоналдс дори не се нуждае от коментар. Наистина не е малка сумата, но в крайна сметка по-голямата част са дарения. Но вземете си научете децата да влизат в църква, а не само в интернет, за да не са неграмотни патриотари. И после да не се чудим като осъмнем с надписи “Свобода или смърт” и “Не искаме турско робство” – инфантилни прояви, все едно през 2014 някой ще ни коли и поробва. Ако не се възпитават християнски ценности (не фанатични, а просто морални категории) няма как да устоим на каквото и да е влияние. Седим вкъщи, негласувайки, гледаме турски сериали и после някой друг ни е крив и се палим на кръв след третата ракия.

    1. А какво да търсят в тази църква, Маринов? Какво ще намерят там, сред търговците в храма? Какво хубаво ще научат? От кого ще вземат пример, от мутроподобните висши духовници ли, от нашия пич Гавраил, който пред очите ми с джипа в забранената зона в парка Стратеш за малко не сгази тригодишно дете /на моя сигнал в СКОРС и полиция никой не реагира тогава, можете да попитате масона / ли, а може би от баба Гуци?
      Започнато с пари на руските спец служби, пляснато на неподходящо място, нещото, приличащо на знака, който правим с комбинация от три пръста, е замислено с политическа цел. Заченато в грях, то не може и няма право да възпитава децата ми.

  8. Точно там на площада не и беше мястото!Отидете в Пазарджик да видите какъв парк е направил кмета и е забранено за кучета!Да се направи нещо да има къде са спортуват децата!!!!

  9. То в града не останаха хора !!! При наличието на няколкото църкви-не ми е ясно защо беше нужно пари да се перат в построяването на ,,Катедрала,, ,а не в нещо по-разумно ?! Колкото и изтъркано да звучи в града няма Макдоналдс,КФС..а от това най-доволни щяха да са децата-Бъдещето на изстрадала България ! Определено и парите,които щяха да се изразходват биха били в пъти по-малко. А можеше и атракцион на Баш-бунар-:) !

Comments are closed.