zelobs503151Данчо Заверджиев

Странни същества са общинските съветници от състава на този общински съвет. В своята работа те не пропускат да нарушават закони и най-вече правилата, които сами са създали и приели с общински наредби и правилници. Приетата на12.03.2013 г. от тези същества Наредба за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на Община Ловеч се оказа неработеща по отношение на задължението по чл. 50. Миналата година задължението за представяне на свидетелство за съдимост на предложения кандидат за „Почетен гражданин” се оказа сериозен гаф.

На общественото обсъждане не бе представено свидетелство за съдимост с мотива, че било неудобно от чужд гражданин да се иска свидетелство за съдимост. И наистина от кмета на град Ерфурт е доста конфузно да му се иска свидетелство за съдимост за избирането му за „Почетен гражданин на град Ловеч”. Тогава предложих да измени наредбата и да отпадне това неразумно изискване. Защото е неразумно да искаш свидетелство за съдимост за починал човек например. Или по-лошото, ако чисто хипотетично бъде предложен Васил Левски за „Почетен гражданин на град Ловеч” не само, че не може да му се представи свидетелство за съдимост, но всички знаем, че той е осъден с влязла в сила присъда от тогавашната власт.

Една година тези съществата не промениха своята наредба и сега ни вкарват в много по- тежък казус с предложението за удостояване на Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил със званието „Почетен гражданин на Ловеч”.

На чие име ще е издадено свидетелството за съдимост: на Митрополит Гавриил или на Цветан Методиев Динев? В случая удостоверение за идентичност на имена е не приложими, тъй като в никой общински регистър не съществува лицето Митрополит Гавриил по простата причина, че името му е дадено по църковния канон.

И тук възниква въпроса: Е как може дядо владика да е почетен гражданин на Етрополе а да не може да е на Ловеч? Много просто, в НАРЕДБАТА № 10 ЗА СИМВОЛИТЕ, ПОЧЕТНИТЕ ЗВАНИЯ И ПОЧЕТНИТЕ ЗНАЦИ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ от 2009 г.

се казва, че предложение за удостояване със званието “Почетен гражданин на гр. Етрополе” се адресират до Общинския съвет и включват мотиви и биография на предлагания кандидат, няма изискване за свидетелство за съдимост – справка чл.10 от наредба.

Нещо повече в ловешката наредба нашите същества са разписали в нарочен член облаги,които се предоставят на почетния гражданин. Това обстоятелство не кореспондира с каноните и УСТАВА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ.

И накрая едно добро намерение за удостояването на Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил със званието „Почетен гражданин на Ловеч” е на път да се превърне в поредното закононарушение извършено от тези същества. Все още има технологичното време общинската наредба да се измени и да се приеме законосъобразно решение.

4 коментара

  1. Докъде я докарахме. Мастит адвокат -предЦедател на ОбС ще да се наложи да взима пример от малки селища като Етрополе за нещо съвсем ..елементарно!! Как ли да разчитаме на такъв ПредЦедател за сериозни неща ??? За авторитета му и за компетентността му като юрист …? Ужас!! Видяхме какво свърши до сега…

  2. Разкажи им играта приятелче . . . . 😉

  3. Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време. Предстои тежък конфликт и борбата ще се води от тези, за които резултатът е от значение, а не от онези, на които им е все едно. Неприемливо е най-високото общинско отличие да се дава в нарушение на правилата. Правилата са написани, за да се спазват и всеки, които ги нарушава трябва да понесе своята отговорност рано или късно.

Comments are closed.