OLYMPUS DIGITAL CAMERAНаучни работници от Института по литература към БАН изнесоха открити уроци пред учителите по български език и литература от Ловешка област и ученици от Гимназията за чужди езици в Ловеч. Доц. Нина Гагова говори по темата „Образът на жената в старобългарския книжовен репертоар“, която предизвика интереса на деветокласниците, които изучават текстове на Стария и Новия завет. Те се включиха в разговора за визията за жената според библейските текстове. В презентацията на доц. Гагова бяха показани образци на иконографията, свързани с дискутираната тема за сътворението, християнските представи за жената и майката.

Гл. ас. д-р Иван Христов направи презентация по темата „Змейова сватба – по следите на един мотив в българския модернизъм“. Пред десетокласници той представи особеностите на българския модернизъм, развитието на мотива „змейова сватба“ при Пенчо Славейков, Петко Ю. Тодоров и Гео Милев, както и в творби на живописта на художници от същата епоха.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAИдеята на тези открити уроци бе да се предложат на учителите идеи за интерпретация на уроци, каза Соня Недкова, старши експерт по български език и литература в Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч.Тя посочи, че подобни уроци с паралелно изследване на една тема в различните видове изкуства или в творби на различни автори е интересна, но трудно се реализира в училище. Причината е в определеното учебно време за часовете по български език и литература, които стигат едва за коментари по задължителното учебно съдържание.

Бихме желали да променим досегашната форма на провеждане на квалификационните обучения на учители, да се срещнем с педагозите, да видим какви са реалните им проблеми, каза доц. Нина Гагова. Тя посочи, че това е нов проект на Института по литература към БАН и е във връзка с идеята на ръководството да накара институтите да предлагат научно-приложни проекти. Решихме да направим нещо в областта на образованието, да се помогне на учителите да се адаптират към съвременните проблеми, каза доц. Гагова. Досега е имало подобна среща в Монтана. Предстоят и в други градове от страната, като от Института по литература ще разчитат на подкрепата на регионалните инспекторати по образованието и на регионалните академични центрове.