dostenalavern2703142Павлин Иванов

Живеещата от 20 години във Франция Достена Ангелова – Лаверн, която вчера отговори на въпросите на ловешки медии е пета в листата на БСП за предстоящите евроизбори.

Кандидатката за европарламента обясни защо се е ангажирала с БСП. Лаверн каза, че никога не е членувала в партията, но е съпричастна към идеите на лявото и смята, че БСП за съжаление или за радост е техният единствен изразител в България.

Като партия на прехода БСП носи своите негативи, защото преходът е бил един от най-тежките в страните от източна Европа и БСП е правила много компромиси. Като политолог Лаверн смята, че след 2012-2013 г. БСП е поела по един друг път, престанала е да бъде партия на прехода и се е ориентирала към това, да стане една истински лява политическа сила.

Това е станало точно в момента, когато БСП е трябвало да се пребори с управлението на ГЕРБ и да зашити връщането на демократичните права на гражданите, бизнеса и на много граждански групи в България.

Лаверн иска лявото да победи както в България, така и в ЕС, защото като изследовател на тези проблеми е видяла, че гражданите в целия съюз не си дават сметка до каква степен европейските институции определят тяхното ежедневие.

Истината според петата в листата на БСП е, че всички важни решения се взимат на европейско ниво. Има големи проблеми при участието на гражданите при взимането на тези решения на европейско ниво.

dostenalavern2703141Според Лаверн, българите, а и повечето европейци губят доверието си в ЕС и това се дължи основно на факта, че последните 20 години ЕС е доминиран от десни политики, от политики, които привилигероват пазара. Доказателство за това е предложеният изход от кризата – финансиране на банки за сметка на данъкоплатеца, за сметка на обществата.

В България хората си мислиха, че едва ли не, манна небесна ще се изсипе тук след влизането ни в ЕС, каза Достена Лаверн. Това е било и грешка на медиите и на обществената среда. Не се е обсъждало къде отиваме – в рая ли ще ни приемат или на място, което се развива много динамично.

Много години съм си мислила какво да правим – да хващаме гората, да хващаме оръжието, хората толкова са се отчаяли, че трябва нещо да се направи, каза кандидатката на БСП.

Европа има шанс социалистите да се окажем мнозинство и това е шанса ЕП и ЕК да обърнат посоката на развитие на ЕС – грижа към обществата, а не към пазарите, смята Достена Лаверн.

Кандидатката на БСП за европарламента коментира и АБВ на Първанов. Тя каза, че уважава президента и Ивайло Калфин, като един от доста успешните евродепутати, но за съжаление, поведението на АБВ в този момент не може да бъде наречено ляво, а в момента АБВ забива клин и връща България към катастрофалното управление на ГЕРБ . Лявото е поведение на хора, готови да загърбят личният си интерес в полза на обществения.

АБВ опитвайки се в последния момент да разцепи БСП не проработва за пореден път, смята Лаверн. Тя упрекна Първанов, че действа в полза на ГЕРБ.

„Ловеч днес“ попита Достена Лаверн: Вие сте типичен поддържник на лявата идея от западен тип – млад, изключително добре образован човек, преподавател в реномиран университет. Реалността обаче в България е обратна на всичко това, което вие сте – хора получили съветско образование с оглед на днешното ръководство на БСП. Как се виждате в тази среда на българските социалисти?

Трябва да изнеса цяла лекция, каза Достена Лаверн. През ноември имах една лекция в Париж, където мои колеги се опитваха да разберат какво се случва с протестите в България, как така протестите са десни. Опитах се да им разкажа една случка от концерта на Роджър Уотърс и момента, в който пише ОСТАВКА, всички са много доволни. В момента, в който се горят някакви долари по екраните, настъпва смут. Това е големият проблем на лявото и дясно в България. Голямото объркване.

БСП като партия на прехода, като партия –държава преди това, понася един огромен образ на консервативна партия, т.е. на дясна. Докато СДС едно време е партия на промяната, новата идея. Тя има ляв електорат, който трябва да е наляво, но всъщност е на дясно, особено в началото. А от друга страна, всички интереси свързани с реституция, приватизация. Електората е много объркан.

БСП има шанса да се превърне в истинска лява партия. Много приятели ме питат къде отивам, но аз знам защо отивам там, каза Лаверн. Първо, хората не са необразовани и не са съветско образовани.

Образованието на Запад и образованието в съветска Русия са доста съпоставими в много отношения. Българското образование също е добро. Мои колеги от Страсбург твърдят, че един от най-добрите им студенти са българи до предишните 10 години.

Не мога да твърдя, че съм някакви динозаври. Доста образовани хора има в БСП. БСП има огромен проблем със създаване на своя образ и връзката с интелектуалните среди.

Един професор, който ме подкрепи описа в едно изречение целия парадокс в България:  България има дясно доминантна субкултура и масови леви нагласи. БСП има огромни липси, но има и огромен потенциал.

 

„Ловеч днес“: Във ваше интервю за Капитал, като подзаглавие има следният текст „Преподавателката по политическа антропология ще се опита да спечели младите леви избиратели за БСП“. Как това ще се случи в региони като Ловеч, в който след близо 20 годишно управление на кметове на БСП млади няма, а за млади интелектуалци е неудобно дори да си мислим?

От БСП в Ловеч ми казаха преди малко, че има много млади регистрирани хора по лична карта, каза Достена Лаверн. Смятам, че младежката политика е катастрофална – масова безработица, изхвърляне на младите хора от системата, никаква мотивация, спад в образованието.

Социалистическите партии в момента, ако искат да оцелеят, трябва да направят нещо за младите. Пример за това е ПАСОК в Гърция – те няма да имат нито един депутат, категорична е Лаверн. Всички социалистически партии могат да си ходят, ако това продължи.

Смятам, че в момента действа един много първичен инстинкт на социалистическите партии – да се върнат към защита на младите.

Ще развия идеята за малките региони като комплексно развитие, т.е. не само наливаме средства в малки предприятия, които ще дойдат тук, а да видим как може да се задейства от страна на образованието – професионално образование, от страна на инвеститори, земеделие.

Има много млади хора, които искат да се махнат от София и да се върнат в провинцията, но на тях им трябва инфраструктура, която да бъде много комплексна и тя ще трябва да се мисли. Трябва да се задейства и творческият инстинкт на младите.

Една от първите задачи на Европейския парламент е да стане истински демократичен парламент, който да отговаря на тази си роля. В момента той няма законодателна инициатива освен за бюджета. Защо гражданите трябва да ходят да гласуват, след като най-важните решения се взимат от Съвета на министрите и от държавните глави и тинк танковете около Брюксел, на сянка.

„Ловеч днес“: Казахте, че лявата идея е за хора, които загърбват личните си интереси. Лидерът на ПЕС и лидерите на БСП изобщо не са загърбили личният си интерес – виждаме съпругите им, близки и роднини. Много противоречиви са вашите тези с действителността. Кой лидер на БСП си е загърбил личните интереси?

Достена Лаверн: Личното ми впечатление, специално за Сергей Станишев, е че е човек, който се е качил на определен пост, при него надделява екзестенциалния момент. Имаше такъв момент и при Първанов, но той го прескочи. Всички политици на европейско ниво са обвинявани в корупция, това е системен проблем. Като се има предвид и че на световно ниво, 40% от всички финансови транзакции минават извън данъчната система, говорим за системен проблем.

Някой да ми намери чист и морален човек, наистина не е там търсенето. Търсенето е да се промени системата.

„Ловеч днес“: Как променя системата човек, който не е чист?

Достена Лаверн:  Като си надрастне личните интереси. Аз правя оценка принципно, в смисъл, че когато ме питахте за Първанов, има лични, има и колективни интереси и тук нещата се мерят на кантар.

Аз не виждам за какво можем да обвиним в момента Станишев, не ми казвате нещо конкретно. Общо го обвинявате за това, че не е чист, но кажете защо.

4 коментара

  1. Това девойче по никой начин не може да бъде моят представител в Европа. И не мога да разбера как имат очи да се появяват в моя град, при положение, че за цял мандат не намериха време да се отбият дори само пътьом тук, какво остава да направят нещо. Впрочем кои евродепутати са идвали в Ловеч през последните 2-3 години и с какво идването им е запомнено. Някой да каже, защото се сещам само за един случай, но може и да греша.

  2. Много здраве на Париж от Ловеч и не се хаби повече тука , нема да ти вържем!
    Натегни се на софианци – тенали са по-акълни , може да те “оценят” колко си умна ти и току виж те опнали за евродепутатка >>> ние дето сме от кол и въже на такива като тебе вера им немаме!

  3. “Аз не виждам за какво можем да обвиним в момента Станишев, не ми казвате нещо конкретно. Общо го обвинявате за това, че не е чист, но кажете защо.” – ЗАщОТО ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ ИЛИ ПО-ТОЧНО КОЗИРУВА НА ДОГАН , А КАТО СКОЧИХА ХОРАТА , ОСТАВИ ОРЕШАРСКИ ДА ОПЕРЕ ПЕШКИРА>>>> И ЗАщОТО МНОГО ПРЕДИ ПРЕВЪРНА БСП ЕООД >>>> И КАТО ЦЯЛО , ДЪРЖИ СЕ МИШКАРСКИ И СИ ТЪЧЕ ЧЕРГАТА >>>> ЕЙ НА ЗАРАДИ ТОВА!!!!!!
    СЕГА РАЗБРА ЛИ МОМЕ///???

  4. Малката,разбирам от тук, че си учила много.Но си спомням какво каза навремето един наш старец-“колкото повече учи човек, по-прост става”. И това е мъдро в смисъл, че много често учейки човек започва да живее в един свой свят, който няма нищо общо с действителността. Извинявай, но никакъв мой представител в Европа не можеш да бъдеш! И сега ходиш по лъскавите места, ако те изберат, ще влезеш в парламента и ще прибираш по 20-30 хиляди евро на месец. По какъв начин можеш да влезеш в положението на левия електорат, който разбирам, че много обичаш? Пристанала си на Станишев, който също много обича пролетариата, но в същото време гледа да е близо до банкерските среди и да живее охолно.Скоро разбрах , че е показал на любимия електорат и видио от незнам кой си луксозен курорт.
    И друго да ти припомня-БСП е нито риба, нито рак.Уж е лява партия, а в същото време държи под крилото си най-големите олигарси, нейни рожби.Нищо в поведението на елита на тази партия не се е променило от времето, когато слушахме Задочните репортажи на Георги Марков по радио Свободна Европа!

Comments are closed.