От пресцентъра на Община Ловеч съобщават, че сдружението на творци и дейци на културата, наречено „Под Дойренската лозница“,  проведе на 6 октомври творческа дискусия в село Дойренци, Община Ловеч, посветена на темата „Предател ли е поп Кръстю? – за и против“, с въведение от автора на книгата арх. Петко Еврев. Присъстваха писателите Георги Мишев, Банко П. Банков, представители на културните институции като  РИМ – Ловеч и КДК – Ловеч, общественици и журналисти.

В разговора се включи и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която след като се запозна с идеите  от разговора, каза: „Това, което е направено досега за истината, трябва да стигне до много хора и главно до децата. Трябва да стъпим на тази истина за Левски и поп Кръстю и да възпитаваме с нея. Трябва да събудим любопитството на децата и  те да са посланици на истината, те да са защитници на правдата. Тогава и бъдещето на Ловеч по отношение на оневиняването и историческата правда ще бъде много по-светло. Както издадохме с РИМ книжка с детски рисунки за Освобождението на Ловеч, така можем да направим и ново издание и да го раздадем на 15 септември.“

Самата среща започна с въведение от писателя Банко П. Банков, който уточни, че „черната легенда“ (набеждаване в предателство) е патент не само на български писатели като Иван Вазов, но и на някои европейски писатели. Трябва обаче да се прави разлика между историческа истина и литература, уточни той.

Арх. Петко Еврев, автор и на книги за Ловеч, направи преглед на доказаните вече от историческата наука истини и посочи какво има да се уточнява. Думата взе и писателят Георги Мишев, по чийто сценарий е направен филма „Черната легенда“:

„В известен смисъл чукаме на отворена врата, защото историците, специалистите от  БАН, си казаха думата – поп Кръстю не е предал Левски и в този смисъл той е реабилитиран. Още като бях ученик, ловешките интелектуалци знаеха и говореха, че няма предателство в Ловеч. След 1944 г. духовенството стана „виновно“ за всичко и поп Кръстю отново влезе в употреба, като един вид Юда. Добре е днес  с помощта на общината да се събере всичко издадено за поп Кръстю в една популярна книга за ловчалии, която да е евтина и достъпна. Всичко вече е въпрос на прочит“, каза  писателят Георги Мишев, който е почетен гражданин на Ловеч (2006г.)

Издателят Васил Колев („Чернат“ е издало литературното наследство на поп Кръстю) предложи догодина да се отбележи с подходящи събития 180 години от рождението на видния възрожденец.

Припомняме, че Кръстю Тотев Никифоров е  свещеноиконом, националреволюционер, член на Ловешкия частен революционен комитет на ВРО. Роден е през 1838 г. в Ловеч, починал е на 21 септември 1881 г.

А защо сдружението „Под Дойренската лозница“ се нарича така, обясни журналистът Атанас Маринов, като направи кратко въведение към алегоричния образ на лозницата – символ на група.

2 коментара

  1. Аман вече от слабоумници. Е на колко срещи в КДК – Ловеч трябва да се докаже, че поп Кръстьо не предател за спрете да си чешете езиците на тази тема? Ами защо версията за залавянето на Левски е променена?

Comments are closed.