pojarnikari1309141  Доброволното формирование за преодоляване или овладяване на бедствия, пожари, извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях към община Ловеч проведе съвместно занятие с професионални пожарникари. В него се включиха 14 доброволци и служители от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Ловеч.

     Занятието бе на тема “Гасене на горски пожари и пожари в стърнища и сухи треви” и се  проведе в два модула – теоретичен и практичен.

     В залата за презентации на Регионалната дирекция на Пожарната в Ловеч инж. Явор Абаджиев и инж. Петя Николова от районната служба запознаха доброволците с видовете горски пожари и тактиките за гасенето им. Особено внимание бе обърнато на мерките за безопасност.

  pojarnikari1309142   След това в землището на с. Горан на практика бяха отработени способите за гасене – „Въвеждане на силите и средствата в тила на пожара с последователно придвижване по фланговете“ и „Насрещен огън“.

     Продължава по-нататъшната подготовка на доброволците. Предстоят специализирани обучения по програми на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Академията на МВР и Учебния център „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Монтана.

     Съвместното занятие бе по случай Професионалния празник на пожарникаря – 14 септември, и е част от проявите в Седмицата на пожарната безопасност на Регионалната дирекция в Ловеч.