lovechobshtina103121Добри практики в администрирането на данъка върху недвижимите имоти и в събираемостта ще представи община Ловеч пред общини от Република Косово, съобщават от ловешкото кметство. Работната среща е на 8 април. Представителите на общини от Косово и на Асоциацията на Косовските общини идват у нас по покана на Националното сдружение на общините в Република България. Те ще бъдат в страната от 7 до 12 април.

Данъкът върху недвижимите имоти в България са събира от общинските администрации от 2006 г., дотогава той се администрира от държавата, както е в момента в Косово. Там обаче също предстои процес на финансова децентрализация на общините и разширяване на собствената им приходна база. У нас приходите от данък сгради постъпват в бюджета на общината, на чиято територия е имотът.

С добрите практики на община Ловеч ще запознае гостите директорът на Дирекция „Местни приходи“ Христо Тотев. Той ще постави акцента върху това кой определя размера на данъка върху недвижимите имоти, кои са данъчно задължени лица, кои имоти се освобождават от данък, какви са сроковете за плащане и какви са въведените в община Ловеч улеснения за данъкоплатците при плащане на данъка. Тотев ще фокусира презентацията си и върху мерките за постигане на по-висока събираемост на приходите, както и как се подхожда при принудителното събиране на задълженията.

Работната среща ще се проведе от 15 до 16.30 ч. идния понеделник в заседателната зала на общината.