georgikmetal1403161Иво Райнов

Има хора, които обръщат инерцията на делника. Те не мислят с клишета и не се оправдават със сивотата, в която живеят. Те са различни и креативни. Не са по страниците на медиите, макар че произвеждат новините. Техните имена не стоят по афишите, но работят усърдно за събитията. Те са млади и са оптимисти. Сигурно затова успяват там, където потъналите в рутината на живота не смеят дори да мечтаят. Те са добрите герои на Ловеч и с тази статия започвам да разказвам за тях.
Първият ми разказ е за Георги, един твърде млад мъж, но сякаш призван да сбъдва празници. Запознах се с него изневиделица. В един януарски следобед той сам ме заговори след случайна среща на улицата.

„Аз съм този, който вчера Ви поиска Фейсбук приятелство, иначе работа с господин Венци Христов по организирането на културни събития“. От дума на дума стана ясно, че това е младежът, за който заместник-кметът беше разказал как е помогнал за организирането на новогодишния концерт. Разговорихме се и Георги сподели, че чрез лични контакти се е свързал с изпълнителите и е привлякъл външен спонсор за да плати концерта. Влиятелни контакти чак непривични за толкова млада възраст.
В средата на февруари се срещнахме на заседание на Общински съвет и Георги потърси моето мнение за своята нова идея – на празника на града да бъде поканена новосформираната група „Легендите“, където свирят и пеят някои от най-именитите български рок музиканти. Идеята ми хареса, но предпазливо попитах за парите, които би струвал подобен културен подарък. Младежът заяви, че има контакт в групата и само след часа сподели сума двойно по-голяма от предвиденото в културния календар на общината. Казах, че без спонсор не можем да си го позволим.

Мина време и аз забравих за „Легендите“, но очевидно не и Георги. Случайността ни срещна в езиковата гимназия, където той бе поел ангажимент за волейболен съдия в ученически състезания. Разказа ми почти невероятната история как се е обадил в централата на Fibank и ги е попитал за съдействие. Младежът находчиво се бе сетил, че банката заложила на рекламните лица на „Легендите“ вероятно би се съгласила да подкрепи техен концерт.

След няколкодневни настойчиви обаждания получава утвърдителен отговор и предоставя контакта на местната управа, която финализира разговорите. От тази седмица новината е факт и вчера беше анонсирана от госпожа Корнелия Маринов за медиите. „Легендите“ ще бъдат в Ловеч в празничната вечер на 11-ти май.
Георги е и част от идейния екип, който работи за възраждането на рок фестивала и както сам казва „ще даде всичко от себе си за да се случи качествено събитие“. А бачкане там ще има достатъчно.
Един млад мъж избрал да остане и да живее в Ловеч. Но зареден с ентусиазъм и желание да работи за града си и да го променя.

Запомнете името Георги Тодоров.

Защото съм сигурен, че ще бъде двигател на много събития, които ще превръщат Ловеч в по-усмихнат, ведър и празничен.

На Георги това призвание наистина му отива – да сбъдва празници.