dniplanvoda1106141Радка Рашева  

На 11 юни Научноизследователският център по медицинска биофизика     (НИЦМБ) съвместно с Община Тетевен организира за първи път в света „ДНИ НА ПЛАНИНСКАТА ВОДА”.   Инициативата се реализира по научен проект ”Природа, екология, дълголетие” с ръководител проф. д-р Игнат Игнатов.

Идеята на организаторите е да популяризират уникалните възможностите на планинската вода и как тя влияе върху живота и здравето на човека.

Проф. Игнат Игнатов е роден на 1 януари 1963 г. в гр. Тетевен. През 1989 г. завършва физика в СУ „Св. Кл.Охридски”. Още същата година започва да работи в областта на медицинската биофизика. От 1991 г. до 1996 г. е ръководител на Научно-творческия отдел в Съюза на екстрасенсите в България с председатели проф. Верка Обрецова и инж. Кочев. От 1996 г. е създател, собственик и директор на НИЦМБ.

Проф. Игнатов е почетен доктор в Европейската академията за естествени науки (Германия). От 2013 г. е проф. и д-р на науките в Руската академия по естествознание. Носител е на международни награди.

Научноизследователският център по медицинска биофизика извършва изследвания в следните направления: структура на водата, зараждане на живота и живата материя, планинската вода и дълголетието, астробиология, биологичните ефекти на тежката вода и др.