shtabnavodneniq2006142Павлин Иванов

Днес е ден на национален траур. Днес скърбим за жертвите от Варна и Добрич. Днес сме гневни на неадекватните лица от екрана и медиите. Питаме защо, питаме докога, питаме кой.

И преди да са минали трите дни, след които всичко ще бъде забравено и животът ни ще продължи постарому, трябва да говорим и действаме. Имаме само един живот и е тъпо да измираме „с разбиране“ към общини, общински съвети, държава и всякакви измислени политици и бюрократи.

Аз не искам повече да разбирам, не искам да влизам в положение на някой, който заради безхаберието и некадърността си избива българите. Не искам и няма.

В дните след трагедията се наслушах и начетох на безброй глупави и неуместни изказвания, декларации, заповеди, решения. Нямаше как и каменните глави в Ловеч да не се включат в тона на неадекватност. По-удобен случай да лъсне некомпетентността и неадекватността на нашите управници надали ще има и не дай Боже!

Първи стреля грешно кмета Казанджиев!

Веднага след трагедията Казанджиев издаде заповед за измиване на ръцете. Разпореди, не на кого да е, а на кметовете и кметските наместници по селата да изчистят незабавно дерета, корита, шахти.

Едва ли слънцето е напекло толкова много ловешкият кмет, че да не знае, че за да свършат каквато и да било работа кметовете по селата, задължително условие е да имат ресурс – средства, техника, хора. Нито един кмет на село в община Ловеч няма отделен бюджет, назначени хора към него, нито зачислена специализирана техника. Каква работа точно в изпълнение на заповедта на Казанджиев ще свършат не е ясно.

Единствената цел на кметската заповед е измиване на ръце, прехвърляне на отговорността и евтин, но при това много евтин ПиАр. Медиите трябваше да гръмнат – Казанджиев е предвидлив, грижовен, действен. И да, в част от националните медии, до които е изпратено ПР съобщението, написаха точно това. Само че, нито една от тях не провери, дали се прави нещо реално. Дали гората в река Осъм, расла десетилетие, се премахва. Дали е струпана някаква техника, хора. Дали се работи. Дали, ако не дай Боже утре завали, Ловеч има шанс да оцелее. Но на кой ли му и пука?

След ПиАр стъпката на кмета, в състезанието по неуместност се включи и другаря Горов – народен представител. БСП събират пари за пострадалите?!

Димитър Горов – народен представител, сякаш е забравил, че неговото правителство е на власт, неговата партия управлява града десетилетие и всички проблеми в Ловеч и общината са се случили с активното участие на новите съпартийци. Резултата е прост – гора на безхаберието израстна за 10 години в реката. Реално мерки срещу това просто НЯМА!

За да не остане по-назад от своите политически ментори, Председател Тихолов също се включи в ПиАр състезанието.

Следвайки елементарният тон на популизъм и неадекватност, Тихол Тихолов пусна до медиите съобщение, подкрепено също толкова неуместно от лидерите на двете най-големи групи в Общински съвет Ловеч – Валя Митева БСП и Ирина Митева ГЕРБ.

Съветниците ще помогнат дарявайки възнагражденията си в помощ на пострадалите от наводненията. Браво!

Само че, дали знаят тримата съветници, че тяхната работа е доста по-отговорна от това да дарят някой лев? Дали знаят, че благодарение и на тяхното безхаберие реката в Ловеч отнесе транспортният мост, че гората си стои вече десет години, че по пешеходната зона инкасо автомобили разрушават общинска собственост и създават условия за трагедии?

Съмнявам се! Ловешките управници категорично бъркат човешката реакция с административните и политическите решения!

И докато всички хубавци се състезават кой е по-съпричастен, кой ще стигне до повече медии, кой ще предложи по-неуместно решение, обществото реагира адекватно и човешки.

Без заповед и подъл ПиАр българите събрахме 700 000 лева за часове чрез СМС-и и дарения. Стотици запалиха личните си коли и се насочиха към бедстващите райони за да помогнат. Ей така, без заповед! Само защото всички нормални хора виждаме, че не можем да разчитаме на никого и единствените, които можем да си помогнем сме самите ние!

 

В първият работен след трагедията очаквах да видя изкарана много техника и хора, които да чистят реката, шахти, улици.

Очаквах Парламента да се събере извънредно и да търси решение на законовите пропуски, които объркват категорично системата.

Очаквах Общински съвет Ловеч да проведе извънредно заседание и да приеме бързи и смели решения, които да доведат още утре до реален резултат по отношение на безопасността на жителите на града и селата.

 

Вместо всичко това, получаваме порция медийна неуместност, никакви реални действия и молитви към Господ да не ни се случи трагедията на Варна и Добрич.

Но както каза някой по телевизията, Господ си има и друга работа и понякога ни обръща гръб.

 

Искам да кажа нещо много просто на нашите управленци и политици:

  1. Ние сме хора и независимо от вас, винаги ще си помагаме, защото само така можем въпреки вас да оцеляваме!
  2. Вашата работа е да намирате навременни, адекватни, работещи решения, а не да правите единственото, което умеете – популизъм и евтин ПиАр!

Мисля, че е просто!

 

Днес си направих труда да обикаля. Никъде не видях някой или нещо да работят по проблемите!

На това отгоре, все още не знам какво да обясня на читателите си – как трябва да реагират при бедствие, подобно на Варна и Бургас.

7 коментара

  1. Това с даренията от общинските съветници е от “душа и сърце”и е хубаво,че и двете големи групи ГЕРБ и БСП в самото начало на кампанията са единни.Лош спомен имам обаче от заливането на с.Бисер.Когато на другия ден предложихме да направим парични дарения от нас – общинските съветници от ГЕРБ,получихме пиар указание да изчакаме реакцията на централата на партията.А след два дена инструкциите от централата дойдоха да събираме и предаваме одеяла ,дрехи и покъщнина.Необходимите пари щели да постъпят по друг начин,т.е.с пиар акция,но от централата.Е,това е истинския ПИАР,който идва по инструкции от ЦЕНТРАЛАТА,а не от душите на хората.

  2. Корнелия Маринова направи за две години председател всичко възможно за сигурността на гражданите. Като депутат – още повече за сигурността на гражданите. Знаем ги тези граждани.

  3. За кои съветници и кой кмет говориш ? Какво значи евтина пиар кампания,заповедта е абсолютно адекватна и навременна.Ако визираш гербаджииския нещастник Портних и мнозинствотот му,конкретизирай се,все пак потопа не е в Ловеч.Ако кмета не беше издал тази заповед побликациите щяха да са в стил ” пълно мълчание и безхаберие ” – сега има заповед – била паиар.Има една поговорка .- мътиш ми не мътиш ще те изям.

  4. Хм,кмета на Ловеч да изчисти коритото на р.Осъм в града ,защото е заприличала на гора с тези големи върби,а не да разпорежда на селските кметове какво да правят.Кмете,кметееееееееееее,по ул.”Осъмска” за сянка ли държиш върбите в коритото на реката,мислиш ли какво може да стане един ден там с хората,които живеят на тази улица!!!!!!!!!!!!!

  5. Author

    Уважаеми Анонимен, потресаваща е не статията, а случващото се в живота.
    Не е нужно човек да работи във вашата сграда, за да разбира много простите неща:
    1. Кмета, независимо на кой град или село има функции. Когато системно не ги изпълнява, резултатът е Варна, Добрич, Търново …
    2. Замисляли ли сте защо се събират даренията? Първата причина е, че кметовете, общинските съветници, народните представители, правителството, не са си свършили навреме работа. Ако си изпълняваха задълженията, нямаше да има нужда нито от траурни жалейки, нито от СМС-и
    3. Общинските съветници ПЪРВО са хора, после съветници. В качеството ни си на хора, могат да правят каквото решат.
    В качеството си на общински съветници обаче, трябва да правят каквото ТРЯБВА за да не се стига до трагедиите, на които сме свидетели!
    Когато вместо да взимат добри и мъдри решения, съветниците изпращат СМС-и или даряват пари, очевидно е, че са само хора, а не съветници!
    Надявам се този път да схващате мисълта ми.

    И да преминем на въпросите:
    1. Как съветниците в Ловеч защитиха живота, здравето и безопасността на гражданите си, след като именно съветниците разрешиха срещу 10 лева на месец, тежки автомобили да минават по ПЕШЕХОДНАТА зона в града?
    2. Как съветниците в Ловеч защитиха живота, здравето и безопасността на гражданите си, и с кое свое решение, за да бъдем точни, направиха така, че гората в река Осъм да бъде премахната? Трябва ли да падне и другият транспортен мост, да загине някой, за да се сетят съветниците, че с бездействието си са съучастници в разсипването на Ловеч?
    3. Как съветниците в Ловеч контролират състоянието на деретата и язовирите в селата?
    Мога да ви кажа – само на хартия, т.е. НИКАК!

    Това мисля, че трябва да удовлетвори поставените от вас въпроси, но за всеки случай, искам ще обобщя:
    Ако съветниците, кмета, правителството, парламента си вършеха добре работата, ние хората, щяхме да сме подготвени за кризите и бедствията добре, следователно, жертвите щяха да бъдат по-малко, а щетите по-незначителни. От тук следва, че нямаше да има нужда да се правят евтини ПиАр кампании, водещи до НИЩО!

    Ако имате и други въпроси, ще се опитам да ви отговоря подробно. Смятам, че точно това е разликата между нас – собственика на една регионална медия и вас, обитаващият временно, сградата на Община Ловеч.

  6. Потресен съм от статията на г-н П.Иванов.От нея се “набива” разбирането,че общинските съветници и в Ловеч и в другите общини в страната не са и не могат да бъдат и човеци,нямат души и не могат чисто човешки да изразят съпричастност към бедата,сполетяла други човеци.Не могат ,не трябва и не бива да помагат финансово на хората,които имат нужда от кураж и от пари за възстановяването на домовете им??!!И какво,г-н Иванов,като СТЕ (и Вие лично)събрали дарения чрез SMS.Необходими са много повече средства.Те няма да се съберат само с SMS.Една пенсионерка от “потъналото” с.Бисер дари 50 лв.= на 50 SMS-a!?Защо отричате този начин на събиране на средства?Може би си имате лични причини за това.Би било хубаво да ги споделите тук.

  7. Не разбирам какво общо има Казанджиев с трагедията на хората от Аспарухово.Не разбирам какъв е повода на статията в деня на национален траур. Да се поддържа протестърския плам на всяка цена. Какво лошо е направил Казанджиев,че е издал заповед – ако не беше издал щеше да се пише защо не е издал. Истинския позор в случая е за герберското недоразумение Иван Портних – пиян и неадекватен в момента на трагедията,нагизден с косюм и вратовръзка в тинята.

Comments are closed.