genkarcov701141Днес в 12:00 ч. пред паметника на ген. Павел Карцов на троянския площад ще бъде отдадена почит към паметта на падналите за свободата ни руски и български войни, останали завинаги в снежната прегръдка на Троянския Балкан.

Венци ще бъдат поднесени и пред паметника в с. Балканец и на Карцовия бук на Беклемето.

Община Троян кани всички родолюбиви троянци на тържественото възпоменание.

 

Битката за Троянския проход продължава 5 денонощия, от 23 до 26 декември (3-7 януари) 1878 г. в условията на силен студ и дълбок сняг. В 1 ч. 10. минути на 7 януари най-високата част на прохода Орлово гнездо е превзета.

Жертвите на отряда са: 26 убити, 62 ранени, 6 изчезнали безследно и 48 измръзнали. Спускането по южния склон на прохода предизвиква недоумение сред турското командване. Свидетелството на турски парламентьор е убедително: „Телеграфът донесе вестта за преминаването на русите през Троян. На всички това ни се стори дори невероятно. През Троян?! И то зиме?! Откровено казано, ние не повярвахме на това известие.“

Превземането на Троянския проход предизвиква паника сред турските сили в Стрямската долина. Отрядът на генерал Карцов с лекота овладява с. Христо Даново, гр. Сопот, гр. Карлово и с. Калояново. В следващите бойни действия достига до Галиполи.

Битката за Троянския проход е последният епизод на една от многото величави битки в епичната руско-турска война, донесла на българския народ 5 века чаканата свобода.

При невероятно тежки условия, при -20 градусови температури, отрядът на генерал-лейтенант Павел Карцов преодолява един от най-високите и недостъпни проходи на Стара планина – Троянския проход.

Не случайно тази битка е определена като събитие в руската военна история.

 

1 коментар

  1. 137 години зaгубени зaрaди Догaн ефенди

Comments are closed.