cvetnica11041424Павлин Иванов

Цветница в Ловеч е в разгара си. Днес и утре и гостите на най-цветният празник в града могат да се включат „на живо“ и да изработят със своите ръце грънци,

Веднага след като излезете от прочутият „Покрит мост“ на уста Колю Фичето, пред ресторант „Драката“, ще видите майсторите, дошли от близо и далеч за да покажат своите творения, а и да предадат уменията си на всеки, който пожелае да твори.

От Димитровград, за Цветница в Ловеч дойде и едно младо и много симпатично семейство. Ивайло и Антоанета Господинови за четвърти път идват в люляковият град. Много сме доволни да стартираме сезона от Ловеч, казва Ивайло и добавя, че в неговия край няма подобен празник и няма традиции в керамиката, на който занаятчиите да могат да покажат работата си.

cvetnica11041425 Тяхното ателие за керамика „Калиния“ е единственото в района на Димитровград. Те използват основна  бяла глина и глина, която е от техния район и придава отличителен белег на изделията. Изделията на младото семейство са насочени към модерния дизайн, към градините и към бита на българина.

Днес и утре гостите на Цветница в Ловеч ще могат да изработят предмет с помощта на майсторите, ще могат да се „оцапат“ с глината. Желаещите ще могат пробват как се работи с грънчарско колело.

cvetnica11041419Друг занаятчия, който ще ви помогне да се потопите в атмосферата на занаятите е Надежда Тодорова от Варна. Нейният занаят е плъст и е изключително интересен. Това е най-старият занаят за добиване на тъкан. Днес и утре Надежда ще покаже как може да се изработи пано, великденско яйце от жива вълна и иглонабиване.

Нетъкан текстил означаван, че няма стан, няма кросно, обяснява Надежда. В миналото са стригали овцете, издарачвали са вълната и цялата челяд на нивата е мачкала вълната и така са добивали тъкан.

cvetnica11041427Това е единственият занаят, в който няма машина. Използват се единствено ръцете. Багри се предварително, като в процеса на работа се наслагват тъкани с различни цветове.

Майсторката на плъсти е за първи път в Ловеч и е уверена, че и за напред ще идва в Ловеч.

Друг занаятчия, при който ще може да изработите различни предмети е Росица Занкова, която е от Орешак и е представител на „Занаятчийска камера Ловеч“. Тя представя един от най-старите занаяти керамика на грънчарско колело. Росица редовно идва на ловешката Цветница, а миналата година имах удоволствието тя да ме учи как се изработват керамични предмети.

cvetnica11041418Отраснала е с глината и с грънците, затова знае, че “от всяка кал грънец не става”. На това я учили и в училище, и баба и дядо, от които попила занаята, на това я учи сега животът.
Въпреки крехкия си житейски опит, е убедена, че и в политиката е така: не от всяка кал, грънец за държавни дела става.
За да стане една стомна или какъвто и да е глинен съд здрав и хубав, е нужна пластична кал. Която да се замеси хубаво, да се изпече двукатно и оцвети с настроение и въображение. При всички тези процедури, най- важното е да ги правиш с любов, доверява тънкостите на грънчарството Росица.