bogoiavlenie601141Според християнската религия, днешният ден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет.

След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

Днес, на големият християнски празник Богоявление,  имен ден празнуват Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

4 коментара

  1. Или аз, или ти. Двамата река Осъм не може на ни побере. Ще запушим реката като шлюзове. А и тези след Ловеч ще останат на сухо, няма къде да рипат за да гонят Михаля. Затова ти се мяткай, аз ще те гледам. 🙂 Пък може да лузна в реката след кръста и старото ченге-доносник др. Цветан Динев, нема само сеир да гледа.

    1. Аре, честит имен ден и от мен! Бъди здрав и все така напорист!

      Днес вече се намокрих веднъж, сух конец не остана, поносима е температурата за водни процедури.

    2. debelaka, чакам те на плажа, на Осъма днес по обяд, ще скачам за кръста..

Comments are closed.