d-rgenkova212131Павлин Иванов

В петък, директорът на Регионалната здравна инспекция Ловеч д-р Цветолюба Генкова обясни пред „Ловеч днес“ за мерките предприети от институцията по отношение на постъпилите сигнали от родители за ниски температури в класните стаи в училище „Димитър Димов“.

В петък, в 9.30 ч. е била насрочена среща в РЗИ, на която са присъствали представители на фирмата извършваща ремонтни дейности, Община Ловеч, РИО Ловеч и здравни инспектори.

Бях разпоредила проверка в 7.30 ч. в училището, за да видим реално как стартира учебният процес, информира д-р Генкова. Установени са ниски температури, както и факта, че в някои от стаите изобщо не е имало отоплителни уреди. Констатациите са представени на срещата, прието е, че ситуацията е неприемлива в този си вариант.

Служители на РЗИ са връчили предписание на директора на училището, по време на срещата, за спиране на учебният процес. По правилата, предписанието трябва да бъде проверено в понеделник и ако то не е изпълнено, следва да се връчи заповед за спиране на учебният процес, каза д-р Генкова.

Успоредно с тази процедура, вървеше обсъждането на различни варианти по отношение на продължаването на учебният процес. На срещата, всички са се обединили около варианта, занятията на подготвителната група и всички класове от началният курс до 4 клас, да бъдат изнесени в Икономическият техникум.

В „Д. Димов“ остават да учат децата от 5-8 клас, което намалява броя на помещенията, които са нужни, а от там, смятаме, че няма да има проблем с осигуряване на електрическото отопление, каза Директорът на РЗИ Ловеч.

До момента в РЗИ са постъпили 6 сигнала за ниски температури в ловешкото училище, като подадени сигнали има и в РИО Ловеч и Община Ловеч, информира д-р Генкова. Въз основа на родителските сигнали, от здравната инспекция са извършили 9 проверки за 8 дни. Констатирано е, че температури са между 12 и 17 градуса в различните дни, при минимална изискуема температура за провеждане на учебни занятия 18 градуса.

Аз не можах да си отговоря на един въпрос, който не е и в нашата компетентност – защо не са обсъдени различни варианти предварително, попита д-р Генкова. На срещата е поставила питането си. С изненада установих, че е имало такава идея, още преди седмица да стане това преместване, дори на всички класове. За мен не е ясно, защо това не е направено, казва Директорът на РЗИ Ловеч.

Да не си прехвърляме топката, но тук инспектората би трябвало да се намеси! Ако ние казваме – не може да учите в тези условия, някой друг трябва да предложи варианти, смята здравният инспектор.

Д-р Генкова обясни, че при извършване на проверките се проверяват всички учебни стаи, както и учителската стая. На 19 ноември е издадено предписание за спиране на цялото училище, а на 20-ти ноември, след нова проверка е издадена заповедта за спиране на 1 и 2 етаж от учебната сграда, тъй като на 3-ия етаж, в стаите се достига необходимата температура.

 

Така, след двуседмичната сага, многобройни сигнали от родители, 9 проверки от РЗИ и проведена среща между институциите, най-после се намери някакво приемливо решение за студуващите деца в ловешкото училище „Д. Димов“, което в момента се ремонтира по европроект.

3 коментара

  1. Невероятна безотговорност на Директора на въпросното училище

    1. няма такова училище ….

Comments are closed.