Над 170 000 данъчни удостоверения ще могат да се издават автоматично

Радосвета Коева НАП

Директорът на НАП в Ловеч- г-н  Виктор Стойчев, заедно с експерти от офиса, се срещна с представители на общините от областта- Ловеч, Луковит, Априлци, Летница и Ябланица. В срещата взе участие и представител на  Областна администрация.

Експерти от офиса – г-жа Иваничка Тошева, началник отдел “Услуги за клиенти“ и Даниела Чаушева, ст.инспектор по приходите разясниха предимствата на електронните услуги на НАП, предназначени за всички администрации, в качеството им на възложители по закона за обществените поръчки /ЗОП/ или компетентни органи по комплексно административно обслужване /КАО/. Предлаганите електронни услуги целят значително облекчаване на обмена на информация между административните органи в страната с ефект  по-бързо и качествено обслужване на гражданите. На срещата бе изтъкнато, че от  01.11.2016 г. НАП е осигурила възможност за подаване по електронен път на искане за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения от административните органи и възложители на обществени поръчки. Тези, които към момента на стартиране на услугата са имали пълен достъп до електронните услуги на НАП с квалифициран електронен подпис /КЕП/ на задължено лице, са получили автоматичен достъп и до тази група услуги.

Г-н Стойчев изтъкна, че най-активни при ползване на електронната услуга в качеството им на възложители по ЗОП са общините Троян, Тетевен и Угърчин, а Троян и в качеството на компетентен орган по КАО. Между временно стана ясно, че електронните услуги на приходната агенция постоянно се усъвършенстват и развиват, като над 170 000 удостоверения за дължими данъци ще могат да се издават автоматизирано, без да се налага посещение в офис на НАП. Достъп до тази електронна услуга ще бъде предоставен от приходната администрация и на банкови институции, нотариуси и общински власти.

В момента представяне на удостоверение за наличие или липса на задължения към НАП се изисква от 97 нормативни акта, като документите се предават на обществени и частни организации, като например при участие в обществени поръчки, получаване на кредит и др.

Срещата протече като ползотворна дискусия, с която се потвърди успешното взаимодействие на офис Ловеч с общините от региона.