hospitallovech1510152Корнелия Маринова дава старт на пилотен проект за осигуряване на качествено здравеопазване на място в общината

Високо квалифицирани лекари и медицински работници от Университетска болница „Лозенец“ /позната още като Правителствена болница/ ще извършват прегледи и манипулации на място в Ловеч. Всички техни дейности ще бъдат напълно безплатни за здравноосигурените пациенти. Това е част от пилотния проект за осигуряване на най-качествена здравна услуга за гражданите на община Ловеч, замислен в детайли от кандидата за кмет Корнелия Маринова, нейният екип и нейни колеги от комисиите в Народното събрание по здравеопазване, правни и социални въпроси, както и представители на изпълнителната власт.

Ангажимент за осъществяването на този проект пое вчера към ловчалии директорът на лечебното заведение и декан на Медицинския факултет към СУ „Климент Охридски“ проф. д-р Любомир Спасов, който заедно с лекари от екипа си и ръководителите на всички катедри от Факултета посети строежа на новата частна кардиологична болница в града. На площадката бяха също зам.-председателят на Комисията по правни въпроси Десислава Атанасова и Тотю Младенов – съветник на премиера по социалната политика, които пристигнаха в Ловеч във връзка с организирана от кандидата на ПП ГЕРБ за кмет на Ловеч Корнелия Маринова конференция за здравеопазването и социалните услуги.

hospitallovech1510151Най-успешните лекари от бившата Правителствена болница периодично ще идват тук, в Ловеч – ще доведем на място високо квалитетната медицина, обеща проф. Спасов. Отделно млади лекари, които имат желание да дойдат да практикуват в Ловеч, ще могат да специализират и да усъвършенстват образованието си в болница „Лозенец“.

Изтъкнатият хирург разказа, че преди време Корнелия Маринова, разтревожена от отлива на медици от града, го е потърсила с въпроса може ли да помогне за достъпа до възможно най-качествената здравна услуга за хората от региона и двамата след много разговори са очертали тези идеи. „Поемам ангажимент към вас да реализирам тези обещания“, заяви професорът пред множеството от лекари и заинтересовани граждани на Ловеч. Той пожела успех на Корнелия Маринова и нейните позитивни идеи и искрена загриженост за здравето на ловчалии.

hospitallovech1510155„Това е начин световната медицина да стъпи в Ловеч“, каза народният представител Десислава Атанасова. Тя припомни, че ситуацията със здравеопазването в Ловеч е особено критична – болницата е във финансов колапс и трудно някой би се наел да я управлява. Тя поздрави Корнелия Маринова за инициативността да търси и предлага алтернативни варианти, които да осигурят на хората от региона качествено здравеопазване тук, на място.

„Това ще е знаков пилотен проект за „изнасянето“ на най-високо качество медицина от София към провинцията и от това ще спечелят всички хора в областта“, подчерта и Тотю Младенов. На конференцията той обърна специално внимание и на въпроса за заетостта, липсата на квалифицирана работна ръка и отлива на млади хора от града. „Търсим начини да се намери и финансиране за хосписите“, каза още Младенов. Той представи накратко и възможностите на „Нови възможности за грижа“ – интегрирана социална услуга, при която хората получават социална и здравна грижи по домовете си.

hospitallovech1510153Присъстващи лекари от Ловеч поискаха г-жа Маринова да представи в конкретика вижданията си за оздравяването на МБАЛ „Параскев Стоянов“. Очевидно е, че има крещяща нужда от спешни мерки, каза в отговор Корнелия Маринова. „Много от тези мерки трябваше вече да са предприети. За да ви отговоря, трябва да вляза в ролята на съвет на директорите“, призна тя. Като най-важни стъпки тя очерта необходимостта от преглед на всички досега сключвани договори с външни доставчици, провеждане на преговори с тях и постигане на предвидимост на плащанията, защото в момента е под въпрос осигуряването на животоспасяващи медикаменти, а газа отново е спрян. Трябва да се изчистят административните проблеми – да се избере нов директор и да се направят конкурси за началници на отделните звена. Паралелно трябва да се разпише цялостна програма за трайно намаляване на разходите по поддръжка – да се реконструира водопроводната мрежа, за да се ограничат огромните загуби, да се оптимизира отоплението, да се отдадат за други, свързани със здравеопазваането и социалните услуги дейности, помещенията, които в момента не се използват от болницата. Стабилизирането на МБАЛ „Параскев Стоянов“ е от огромна важност за цялата област, подчерта Корнелия Маринова.

 

Предизборен щаб ПП ГЕРБ

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Публикация по договор

 

 

 

10 коментара

  1. Предизборни напъни на ГЕРБ, кой ще плаща на лекарите? като няма хора в Ловеч. Другарите да се погрижат за разкриване на работни места, а не с безсмислени обещания, тогава всичко ще си дойде само на мястото.

  2. “Високо квалифицирани лекари…”

    Високо, високо, колко високо да са получили тази квалификация горките лекари? В космоса ли? За невежите – пише се слято, защото така написано означава нещо съвсем различно от онова, което е имал предвид авторът.

    “…а газа отново е спрян” – добре поне втората буква не е сбъркана, че, съчетана с грешния член, щеше да стане една… .

    “…напълно безплатни за здравноосигурените пациенти”

    Здравноосигурен означава, че всеки месец чинно си внася лептата в Здравната каса. кое е напълно безплатното? Ако аз плащам в продължение на 15 години ежемесечно здравни вноски, то кое ми е безплатното? Просто няма да доплащам нищо на момента, но впоследствие тези пари ще бъдат взети ли от някой, който внася и не боледува, или от бюджета на държавата, който пак ние, осигурените, пълним. БЕЗПЛАТНО Е САМО СИРЕНЦЕТО В КАПАНА ЗА МИШКИ. И мечтите, но те рядко се сбъдват. Ако за ловчалии не плащат, това означава, че техните деца в София ще го направят.

    “Това е част от пилотния проект за осигуряване на най-качествена здравна услуга за гражданите на община Ловеч, замислен в детайли от кандидата за кмет Корнелия Маринова, нейният екип и нейни колеги от комисиите в Народното събрание по здравеопазване, правни и социални въпроси, както и представители на изпълнителната власт.”

    Това го чух лично от д-р Петър Москов, здравен министър, обясни го подробно как трябва да стане на среща преди няколко месеца. Работи в тази насока и търси начин нещата да се случат в цялата държава, не само в Ловеч, защото НЯМА НАЧИН ТАКА ДА Е САМО В ЕДНО НАСЕЛЕНО МЯСТО ИЛИ ОБЛАСТ, и защото като министър ИМА ТАКИВА ПРАВОМОЩИЯ. Кандидатите за кметове, а и самите кметове, нямат право да се разпореждат с бюджета на здравната каса. И не е замислен в детайли проект от Корнелия, а е стратегия за реформи в здравеопазването в национален мащаб.

    “Отделно млади лекари, които имат желание да дойдат да практикуват в Ловеч, ще могат да специализират и да усъвършенстват образованието си в болница „Лозенец“.

    Интересно. Ще направя една анкета сред шестокурсниците от медицинския факултет на университета дали има мераклии.

Comments are closed.