presproket1203141Венци Христов: Калпав проект в частта ОВИ!

Павлин Иванов

През миналата седмица беше дадена заключителна пресконференция, на която бяха отчетени дейностите по проект за енергийна ефективност на стойност почти 4,5 милиона
лева по ОП “Регионално развитие”.

По близо 4 милионния проект бяха ремонтирани  ОУ “Христо Никифоров”, ОУ “Васил Левски”, ОУ “Проф. Димитър Димов” и ЦДГ “Радост”. В обектите е направена топлоизолация, подменена е дограмата, реконструирани и изолирани са покривите, ремонтирана е отоплителната инсталация, подменени са осветителните тела. В детската градина са монтирани възобновяеми енергийни източници – соларни панели.

Повече от 3,35 милиона лева са от Европейския фонд за регионално развитие, съфинансирането от община Ловеч е 786 хиляди лева, а от училищата – 300 хиляди лева. presproket1203145
Според представителите на Община Ловеч, очакваните икономии от електроенергия са от 55 до 70 процента.
Всяко от училищата е вложило допълнителни средства за енергийна ефективност, извън  проекта, съобщиха директорите.

Директора на ОУ “Христо Никифоров” заяви, че Община Ловеч изпълнява „калпави проекти“. Неговите аргументи са, че особено в частта ОВИ, проектирането е под всякаква критика. Въпреки доброто взаимодействие със строителни фирми, заложеното в самите проекти е създали сериозни трудности.

„Всичко в училището е по-добре, изглежда по-добре, но в частта ОВИ, нося отговорност за думите си, проекта е калпав. Всеки един, които иска може да дойде да види „макароните“ по стените, да види как изглежда визуално.

Искаме да възпитаваме децата с вкус към естетиката, а в момента е точно обратното.“, каза Христов.

Според него, проекта е калпав и се надява в бъдеще проектите, които ще се изпълняват, хората, които ще печелят проектите, да носят отговорност за тях, защото се оказва, че цялата отговорност е за училищата.

Подобна теза защити и директора на ОУ “Васил Левски” Илица Петрова. Към момента на пресконференцията, тя съобщи, че в училището й ремонта все още не е завършил. Петрова заяви и че в нейното училище има сериозни проблеми при изпълнение на дейностите по ремонта като следствие от недобрия проект.

„Предварително 230 000 лева са вложени по енергийна ефективност, но към момента не мога да дам точна цифра, защото още не е приключил. Много са нещата, които училището трябва да довършва. Много са пропуските в проекта, които пречат на строителната фирма, за да изпълни това, което ние искаме да видим.“, каза Петрова.
Кметът Минчо Казанджиев заяви, че проектът е за енергийна ефективност, а не за основен ремонт на учебните заведения, затова се е наложило някои неща да се направят допълнително със  средства от бюджета на общината и на училищата.

presproket1203143Къде е строителният надзор и как си партнира той с училищните ръководства при изпълнение на проекта за енергийна ефективност. Това попита народният представител Корнелия Маринова, която също взе участие в пресконференцията.

Стана  ясно, че трудности в комуникацията са срещани и в ОУ “Хр. Никифоров“, и в ОУ „Васил Левски“; че вместо да са на място, те със седмици съзнателно са избягвали срещи с училищните директори.

Те нямат работа с директорите, а с инвеститора – община Ловеч. Така пише в договора, коментира в залата кметът Минчо Казанджиев.

Общината ли ще отговаря за изпълнението на мерките по енергийна ефективност или училищата? Очевидно тя трябва да отговаря и за качественото или некачествено изпълнение на ремонтите. След като училищата като публична общинска собственост са предоставени за управление на училищните ръководства, нормално ли е кметът да гледа на тях като на безгласни букви, попита още народният представител.

По думите на Маринова след като се разходва публичен ресурс, в т.ч. средства от бюджетите на самите училища, а две от тях са взели и заем от Общински фонд за приватизация и следприватизационен контрол, защо кметът ги лишава от възможността да контролират изпълнението на дейностите чрез фирмите за надзор и става адвокат на тези фирми? Не прозират ли тук нечисти интереси, попита още тя и допълни: „До кога довършителните работи ще се извършват в предвидения по договор гаранционен срок?”. Отговорите ще очакваме и в бъдеще, коментира Маринова след срещата.

Според директора на училище „Проф. Д. Димов“ Любомир Христов, освен съфинансирането 30 000 по проекта за енергийна ефективност са вложени още 68 000 лева за ремонта на училището.  Общата сума, с която училището участва в проекта за енергийна ефективност е 97 969 лева. Преди това, пак по линия на енергийната ефективност са били вложени още 93 070 лева или общо 191 040 лева.

Доволни сме от това, което фирмата изгради. Винаги може и повече, но това, което беше заложени по проект беше осъществено, заяви Христов. Имало е известни трудности поради забавянето на проекта.

От началото на втория срок се работи в напълно обновена сграда. Всички родители и ученици са доволни от направеното. Успяхме да се справим в тази сложна ситуация, каза Любомир Христов.

Наложи се да се правят някои неща допълнително и то с наши средства – община и училища, каза Минчо Казанджиев. Има и не признати, чисто енергийни мерки, за което проектантите нямат вина. В проекта го има, но не се отпускат пари за това. Затова има и допълнително финансиране.

Кмета декларира, че ще възложи проверка за училище „Хр. Никифиров“ и ще се търси отговорност от проектанта.

Според градоначалника са „направени са едни добри ремонти на 4 учебни заведения“. Промяната е съществена. Ако има дребни грешки и дефекти, строителите въз основа на договора трябва да ги отстранят. Провеждани са няколко срещи с управляващият орган, но не бяхме разбрани.

Управляващи проекта, в отговор на въпроси на „Ловеч днес“ заявих, че гаранцията на строителните работи по проекта е между 1 и 5 години за различните дейности.

По отношение на това, кой носи вина за лошото проектиране, от кмета Казанджиев отговори, че този проект е от 2010 г и е минал всички видове инстанции.

„Ловеч днес“ попита кмета и за системните проблеми по отношение на европейските проекти: Системен проблем, характерен за всички проекти на територията на общината с европейски средства е изключително лошата комуникация между заинтересованите страни и участниците в проекта. Общината с нейният потенциал сама решава какво да прави. Резултата е повече от видим. От тази гледна точка, има нещо сбъркано. Влагат се огромно количество пари, а резултат няма.

Кмета Казанджиев заяви, че не е съгласен с тази теза. Всички проекти се правят след обществено обсъждане. Взима се мнението на хората. Преценява се кое е удачното, кое е доброто и се подготвят проектите. Проектите не минават само със заповед на кмета, а и с решение на Общински съвет, където също се дискутират, заяви Казанджиев.

1 коментар

  1. Как така , цитирам: “Те (строителният надзор) нямат работа с директорите, а с инвеститора – община Ловеч. Така пише в договора, коментира в залата кметът Минчо Казанджиев”, след като стопанисват училищата, а поне от тази статия става ясно, че участват и с пари.
    Всеки грижовен стопанин иска ремонтът му да бъде извършен качествено и тези директори трябва да бъдат даже похвалени.

Comments are closed.