direktori203151Вчера директорите на общинските детски градини, училища и обслужващи звена получиха папките с утвърдените им бюджети за 2015 г. Традиционната среща е продължение на съвместната дейност на директори и общинска администрация, свързана със съставянето и изпълнението на бюджета за 2015 г. Общинските училища и ученическото общежитие изпълняват делегирани бюджети вече 11-а поредна година, а за детските градини това е трети пореден делегиран бюджет.

Утвърдените бюджети на второстепенните разпоредители с бюджет от функция „Образование“ – общинските детски градини, училища и ученическо общежитие, са съставени в съответствие със законовата и подзаконовата нормативна уредба. Общата стойност на първоначалния план на бюджета за функция „Образование“ е 11 883 609 лв., в т. ч. средства за делегираните от държавата дейности в размер на 10 644 525 лв., средства по общинския стандарт за издръжка на детските градини от местни приходи – 1 209 084 лв., и 30 000 лв. за дофинансиране на делегираните от държавата дейности

За 2015 г. единните разходни стандарти за функция „Образование“ са увеличени спрямо 2014 г. Размерът на добавките остава непроменен. Броят на децата и учениците в общинските детски градини и училища е по-малък от този през 2014 г.

direktori203152Първоначалният план на бюджета на всеки второстепенен разпоредител с бюджет от функция „Образование“ е съвкупност от средствата определени по формулите за всяка дейност, добавките за целодневна организация на учебния процес в І-ІV клас, за подпомагане храненето на децата от подготвителните групи и учениците І-ІV клас, за интегрирано обучение на децата и учениците със специални образователни потребности, за подобряване на материално-техническата база в училищата, тук са още средствата за стипендии и реализираният преходен остатък през 2014 г.

Разпределението на средствата по разходни параграфи от единната бюджетна класификация е на база разработките на всеки второстепенен разпоредител с бюджет. Преходните остатъци са възстановени в пълен размер по сметките на всички звена от функция „Образование“ в началото на януари т. г. Средствата по първоначалния план се предоставят ежемесечно по сметките на второстепенните разпоредители с бюджет съгласно тримесечното разпределение и директорите се разпореждат с тях.

В първоначалния план не са включени различните целеви средства, предоставяни текущо през годината, след извършени промени в бюджетните взаимоотношения на Община Ловеч и Министерство на финансите.

Текущо през годината бюджетите на всички второстепенни разпоредители с бюджет се актуализират и с реализираните собствени приходи.

Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев и зам.-кметът Пламен Петков, връчили бюджетите на директорите, пожелаха успех на всички звена от функция „Образование“ в управлението на предоставените им публични финанси.