В най-скоро време ще се проведе вот на недоверие към управляващите от ГЕРБ на тема корупция в управлението, заедно с ДПС , които подкрепят вота и го допълват с темата – Езика на омразата от страна на коалиционният им партньор Патриотичния съюз. По принцип, това е нормалната политическа практика. След като опозицията е недоволна от управляващите, тя чрез успешен вот в НС предизвиква предсрочни избори и ги печели, което по същество е печелене на доверието на мнозинството от избирателите, за управление на основата на политическа програма алтернатива на досегашното управление.

Другата политическа  практика е, че по същество националната политика на всяка една от политическите партии, трябва да имат своята огледална проекция на местно ниво. Обобщавам за да стане по–ясно.

Ако в НС в София, опозиционните  БСП и ДПС искат вот на недоверие за да вземат властта, то и в Ловеч трябва да се следва същата логика.

Така ли обаче е в ловешката политическа действителност?

Не, разбира се!

Месните общински съветници на БСП и ДПС, заедно с други независими и непредставляващи никого съветници направиха политически преврат в ОС  Ловеч, както се разбра от случая „Избор на борд на ЕКО”.

Да припомня накратко:

Повече от десет месеца лидерите на това ново мнозинство в Общински съвет  участваха в една временна комисия за проверка на зимното снегопочистване , но всъщност крояха планове за овладяване на мнозинството в местния общински съвет, чрез серия от договорки на тъмно, без знанието на широката публика.

Господин Недялков обръщам Ви внимание, че след няколко опита вашата група от съветници от  БСП – без да са спечелили изборите и без да са участвали в досегашното управляващо мнозинство, го разбиха и овладяха през:

Смачкване на дебата за бъдещата работа на ЕКО за тригодишен период./Припомням Ви когато Вие бяхте съветник искахте и програмни намерения /

Опорочаване на процедурата за избор на ръководство, която бе сведена до показване на CV-без събеседване, без конкурс, без състезание на програми, дори без да кажат по една дума тези, който бяха номинирани.

Незачитане на изпълнението на бизнес задачата и финансовите резултати на стария борд, което  обезсмисли всички процедури законови изисквания и доведе до този скандален резултат- без мотиви и без смисъл вероломно и в гръб ,групата на БСП и ДПС + „приятели”наложи своите кандидати да управляват ЕКО, а от там и овладяване на мнозинството в ОС.

Нееднократно този факт провокира ловешкия политически живот.Редно беше това мнозинство да  бъде предшествано с публичното си обявяване.Трябваше да се обявят всичките участници в него и тяхната програма за управление ,както и целите които то си поставя.И най-важния въпрос .Как ще управлява това мнозинство със кмета на ГЕРБ?Във съглашателство или от позиция на диктат на мнозинството?Тежки въпроси на които Вие трябва да дадете отговор.

За сега това мнозинство си поставя три видими конкретни цели:

  1. Овладяване на  управлението на ЕКО. Целта е изпълнена.

2. Отстраняване на зам. кмета Венцислав Христов. Тази цел отново се извършва по вероломен начин. Вместо открито и ясно да се иска оставката на Христов от заемания пост, за да се види, че той не е нарушил закона и дори не е наказан, се върви към осакатяване на структурата на община Ловеч с непредвидими последици.

3. Третата цел е искането на оставката на Председателя на ОС Ловеч Петър Цолов и заменянето му с човек от новото мнозинство. Основанието ми да твърдя това са заявките от страна на Д.З. в една  фейсбук дискусия с лицето Стефан Тихолов , че го почват/разбирай сваляне на Петър Цолов от пост/, същия Д.З.,който внася предложенията и по първите две цели, а цялата Ви група ги подкрепя.

Господин Недялков естествено, че Ви използвам като обръщение към партията Ви БСП. Трябва да се отговори на тези въпроси, защото сме вкарани в ситуация да управлявате всичко, а да не носите отговорност за това, което ще доведе до тежки поражения в управлението на община Ловеч.

И да се върна в началото, как ще гласувате господин депутат на вота за недоверие?

Не считате ли, че казуса Ви става твърде личен.

Питащ:  Иван Арабаджиев -СДС