Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява салоните и автокъщите, в които се продават леки автомобили втора употреба. Това съобщи Димитър Маргаритов в предаването „Бизнес линия” по ТВ „Европа”.

„В България все още голяма част от потребителите ползват автомобили втора употреба. Затова ние решихме да реализираме тази кампания, като стремежът ни е тя да има и превантивен ефект. Освен установяването в хода на проверките на различен тип нелоялни практики и забраната им, тя би могла да препятства и тяхното разпространение на пазара в по-голям мащаб”, коментира Маргаритов.  

Инспекторите на КЗП проверяват наличието и верността на информация за датата на производство на автомобила, пробег, мощност, тип двигател, скоростна кутия и други особености. Инспекциите обхващат както самите обекти, така и интернет страниците на търговците. За установяване коректността на предоставяната информация се изискват придружаващите автомобила документи.

„Констатираме нарушения. Те са свързани с несъответствието на посочената върху задължителните табели информация за година на производство, кубатура, километри, мощност, разход на гориво, цена с това, което е в действителност. Разгледали сме над десет подобни случая на последните наши заседания и сме се произнесли за наличието на нелоялни търговски практики. Когато тези заповеди влязат в сила и когато наложим санкциите, все повече търговци ще си дадат сметка, че това е много отговорна дейност и че трябва да гарантират на потребителите правото на информация и най-вече – безрисково пътуване”, посочи председателят на КЗП.

 

Маргаритов обясни, че когато потребителите са сключили сделка в условията на прилагане на нелоялна търговска практика, те имат права и могат да си ги потърсят. Биха могли да претендират по съдебен ред за разваляне на договора и за обезщетения за претърпени вреди. „Но възниква ситуация, в която човек изпитва съществени неудобства – не може да ползва тази кола, а да не говорим, че когато тя не е в пълна изправност, има рискове за живота и за здравето”, допълни той.

 

Председателят на КЗП каза още, че някои от търговците имат добрата практика да предоставят гаранция за автомобила, независимо от това, че е втора употреба. Търговската гаранция не е задължителна, но при наличието й в някои случаи е с по-добри условия от законовата. Стоките, включително и тези втора употреба, имат гаранция до две години от закупуването им.