ekomisia1508164Деца и младежи от 3 страни взеха участие в хепънинг в Ловеч, посветен на Международния ден на младежта 12 август. Празникът се проведе за девета поредна година и бе организиран от сдружение „Екомисия 21 век”. Сред най-дейните в събитието бяха доброволките от Европейската доброволческа служба – италианката Федерика Грасси и литовката Юстина Скрупските, които са в Ловеч като участници в международния проект „Свеж живот”.
„Младост означава пролет, начало на всички начала в природата и в живота! Младите хора винаги са били и днес са в основата на всичко ново и прогресивно, което води света към по-добро. Затова и в работата на нашето сдружение вече цели 15 години младежките политики – работата с и в полза на младите хора, са един от водещите приоритети. ekomisia1508167Наред с доброволчеството, което младите хора избират като своя кауза, оставаща за цял живот”, изтъкна в приветствието си председателят на УС на сдружение „Екомисия 21 век Галина Петрова. Тя припомни, че Световният ден на младежта се празнува за първи път по инициатива на ООН през 1999, а в България – през 2007 година след приемане на страната в Европейския съюз. „Този ден дава възможност за разгръщане потенциала на младите хора по света и насърчава участието им при вземане на решения на общинско, областно и национално ниво, за пълноценното включване на младежта в обществения, социален и икономически живот на страната”, заяви Петрова.

Иначе дошлите да се забавляват в парка „Баш Бунар” имаха възможност да се изявят и да разгърнат своя талант в няколко творчески и спортни атракциона. В „Творилница 1” най-малките рисуваха с тебешири на тема  „Моето любимо място сред природата”, а журито определи като най-добри рисунките на Илияна, Моника и Юлияна. В мобилния детски кът участниците  поиграха на воля на популярната детска игра „Не се сърди човече“ и на дама, скачаха на въже и правиха сапунени мехури. В кът „Джунджурийницата” пък си изработиха красиви гривнички.
Много настроение предизвика и рисуването със  завързани очи, в което участниците с превръзки на очите трябваше да нарисуват детелина, слънце и сърце. А точно когато се развихри играта с щипки, плисна летен дъжд и част от дошлите да се забавляват предпочетоха да си тръгнат.

ekomisia1508166Децата и младежите, които се престрашиха да продължат участието си в купона, пък със сигурност са останали доволни. Защото последвалите емоции под дъжда бяха много вълнуващи. Те направиха виртуална обиколка на Европа с помощта на Федерика, която представи Европейска доброволческа служба и страните, в които можеш да станеш доброволец със забавна игра. Раздадоха се и много рекламни материали на Евродеск, съдържащи различни възможности за младежко участие.

 

Очаквано градусите на настроението се вдигнаха рязко, когато дойде ред на игрите и забавленията във водния кът. Шоуто там започна със стрелба с водни пистолети и продължи с игра на народна топка с … воден балон.  Кулминацията на празника бе разхладителната водна война, която се разрази край „Юзината” с балони с вода, водни пистолети и други подобни „оръжия”.

 

Събитието се реализира от сдружение „Екомисия 21 век” с подкрепата на Център за развитие на човешките ресурси, Евродеск и Община Ловеч.