vocalgr2601142Децата от Вокална група „Сладкопойна чучулига“ бяха домакини на празника Бабинден в Клуба на дейците на културата в Ловеч. Тяхната ръководителка Тинка Симеонова  бе поканила жените от Клуба на пенсионера в квартал „Вароша“, които направиха възстановка на обичая „Поливане на вода“ при измиването на ръцете на бабата акушерка.  Децата от вокалната група изпяха няколко песни, които са свързани с празника. С изпълнения на пиано се включиха и възпитанички от класа по пиано на Даниела Павлова.

Началникът на Държавен архив – Ловеч, Пенка Чернева, разказа за любопитни документи за бабуването в града през периода 1881-1905 г., съхранени във фонда на Ловешка община.

Мирослава Метева поздрави „бабите“, децата и гостите със стихове.

В празничната програма участва със свои изпълнения обичаната  Виолета Балканска, чийто песни завладяха публиката. Празникът на бабите уважи Галя Казанджиева – съпруга на ловешкия кмет Минчо Казанджиев.

Децата от Вокална група „Сладкопойна чучулига“ от септември миналата година репетират в залата на Клуба на дейците на културата. Празнуването на Бабинден е втората голяма тяхна изява след Коледния спектакъл през декември. Децата от малки трябва да се възпитават в обич към родното, да познават традициите и българските обичаи, казва тяхната ръководителка Тинка Симеонова. Затова в репертоара на децата са включени автентични народни песни, както и песни по християнски мотиви.