detska3061161На 4 юни, събота, е националната доброволческа акция „Да изчистим България заедно“, но децата от Ловеч се включиха доста по-рано. Възпитаниците от ОДЗ „Слънце“ дадоха пример на възрастните, като почистиха на 19 май. Тяхната инициатива се нарича  „Аз обичам чистотата. Да пазим чист нашия квартал.“  Акцията бе организирана със съдействието на  ръководството на детската градина и родителското настоятелство, а  партньори бяха  община Ловеч и общинското дружество „Еко ЕАД“.

С музикална програма, посветена на опазването на околната среда и чистотата, децата призоваха своите родители и жителите на ловешкия квартал „Червен бряг“ да го пазят чист. Жилищният комплекс бе основно реконструиран миналата година за над 5 милиона лева. За да дадат пример на възрастните, децата сами почистиха детските площадки в квартала. 

Общинска фирма  „Еко ЕАД“ осигури ръкавици и чували за събраните отпадъци, като и подаръци за децата.

Изпълнителният й директор Павлин Иванов  каза, че това е прекрасна инициатива и благодари на участниците в нея.

По думите му малките деца са много по-мислещи и по-грижещи се природата, отколкото възрастните.

„Надявам се днешния урок, който децата дават да е добър пример за родителите им“, допълни Иванов.

Заместник –кметът на община Ловеч Венцислав Христов , който бе гост на откриването на кампанията, заедно със своя колега Цветан Георгиев  заяви, че  инициативата е невероятна, защото е започната от  най-малките  жители на града.

„Дано и в останалите квартали в Ловеч да последват инициативата и примера да бъде заразителен, за да стане града ни по-красив.“, каза Христов . Той допълни, че общината ще подкрепя  подобни кампании, защото това е най-истинския и най-верния начин, тръгвайки от най-малките към техните  родители.  Областният управител на Ловеч Ирина Митева каза, че  децата са дали пример не само на своите родители, а и на всички жители на  квартала и града, а и на цялата област Ловеч. Директорът на ОДЗ „Слънце“ Христина Христова призова всички да се вслушат в посланието на децата. За чудесната инициатива малчуганите получиха подаръци от общинска фирма „Еко“ и с торти от сладкарница „Фаворит“.

Относно утрешното почистване трябва да се знае, че доброволците  заявят своето желание за участие в Общинска администрация Ловеч, ул. „Търговска“ № 22, стая №201,  за да получат чувалите и ръкавици, както и да посочат местата за почистване. Събраните чували с отпадъци да бъдат поставяни до обществените съдове за смет в града, след което ще бъдат извозени от фирма „ЕКО“ ЕАД до регионално депо Ловеч. Местата за събраните отпадъци по селата ще се определят по преценка на съответното Кметство/Населено място.

Телефон за връзка относно провеждането на кампанията на територията на Община Ловеч – 068/688 262 – инж. Георги Нинов – старши експерт „Околна среда“.

По предварителни данни кметът на Община Ловеч ще почиства в района на Зоопарк Ловеч.