joglav91213115 деца от ОДЗ “Кокиче” в ловешкото село Йоглав „ловиха“ риба на Никулден във водите на река Осъм. Малчуганите са от смесената възрастова група със старши учител Еленка Щерева. В празничния ден децата слушаха легендата за Свети Никола, научиха кои хора празнуват имен ден, какви са обредите в целия празник.  „Решихме да „сътворим” част от празника – да наловим риба по река Осъм, за да подготвим празничната трапеза“, разказа Еленка Щерева. Сръчните детски ръчички първо „измайсториха” рибки от стиропор, направиха  въдици от пръчки и канап , сглобиха  параход, около който импровизираха река от сини найлонови чували.

Малките рибарчета пяха песни за рибките, за Рачо-Капитана, за параходчето. Накрая наловената риба  дадоха на готвачката леля Донка да я приготви за празника.

В играта децата се доближават до празниците на българина, опознават местните традиции и обичаи, в които са събрани  жизнеността на народа ни, неговите страхове и надежди, каза Еленка Щерева. Според нея, това е и начинът да опознаят и разчитат знаците, които дава светът наоколо. Играейки, децата се научават да почитат  християнските светци – исторически личности и приказни герои, които създават неповторимата българска празничност.