Vavedenie_Ohrid2111131Децата на Ловеч ни подаряват тази вечер концерт за Деня на християнското семейство. На сцената на Ловчанското читалище (18 ч.) ще видим възпитаници на 12 училища, детски градини и читалища. Организатори са Ловчанската митрополия и община Ловеч.

Ще участват деца от Неделното училище при Ловчанската митрополия, от ОДЗ „Слънце“, ЦДГ „Мария Сиркова“, ЦДГ „Първи юни“, ЦДГ „Детелина“, ОУ „Христо Никифоров“, ОУ „Васил Левски“, СОУ „Св. Климент Охридски“, ОДК, Народно читалише „Зорница 2010 г.“, вокална група „Сладкопойна чучулига“ с ръководител Тинка Симеонова и вокалната студия за поппеене на Милена Дафинина.

Приветствия ще поднесат Ловчанският митрополит Гавриил и зам.-кметът Пламен Петков.

Празника днес честити на ловчалии кметът Минчо Казанджиев: „Семейството е най-ценното за всеки от нас. В него правим не само първите си стъпки, но и научаваме първите най-важни житейски уроци. Ден като днешния напомня на нас, родителите, че имаме най-големия ангажимент към нашите деца – да ги научим на любов към другите, към Бога и към православието. Нека всички те, децата на Ловеч, и ние, техните родители, бъдем здрави и щастливи, нека винаги имаме вярата в доброто, в себе си и в семейството.”  Кметът уверява децата от общината, че „ние, вашите родители и ръководството на общината, винаги ще бъдем до вас и ще заставаме зад всяка ваша инициатива, ще стимулираме всички ваши добри идеи”.

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. В църковните песнопения той се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората”. С решение на Светия синод на БПЦ от 1929 г. Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж.

Празникът се свързва и с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.